Акция срещу стреса

Победете го с няколко прости трика
Акция срещу стреса

Едва ли има смисъл да ви убеждаваме, че прекомерният стрес вреди сериозно на здравето ви. Без колебание може да му припишете част от редовните си физически и психически неразположения.

Лошото е, че ако оставите този разбойник да контролира живота ви, списъкът с болестите може застрашително да се увеличи. Повече от убедени сме, че не желаете това.

Осигурете си сигурна защита срещу стреса с тези проверени практики:

Не обръщайте гръб на разумното хранене
В напрегнати ситуации често сте склонни да търсите утешение в сладкото, нали? Дори тогава обаче не трябва да изневерявате на добрите хранителни навици, предупреждават редица специалисти.

Лакомствата повишават нивата на кръвна захар, което може да ви накара да се чувствате даже по-нервни и още по-паникоьсани от преди.

Срещу лошите емоции пробвайте също вкусната терапия на американския здравен специалист Елизабет Сомър: "Не се бавете, а бързо потопете ягоди в разтопен черен шоколад." Защо да е здравословно това изкушение?

"Защото витамин C в плодовете е отличен помощник в борбата срещу свободните радикали, а черният шоколад регулира прекомерното освобождаване на хормоните на стреса.", обяснява тя.

Бонус стратегия: Хапнете морков или стрък целина. Сомър смята, че дъвченето на полезна храна по време на труден момент намалява напрежението и ви позволява да овладеете стреса.

Обадете се на приятел
Приятна среща с приятели ви гарантира по-високи нива на окситоцин в тялото - един от хормоните, отговорни за доброто настроение. Ако не разполагате с достатъчно време за срещи, поговорете по телефона в обедната почивка. Ще почувствате почти същото облекчение.

Нещо повече: направете социалните контакти интегралана част от живота си. Обаче не се отдавайте на празнодумство, а разчитайте на пълноценни разговори и приключения.

Глътка свеж въздух
Ясно е, че ако напуснете работното място за малко и излезете навън, ще си помогнете изключително много. Много е вероятно след като се върнете, да успете бързо да се справите със задачите, които ви тормозят от сутринта.

Идеалният вариант е наблизо да има градина с цветя и да е пролет. Научно доказано е, че вдишването на някои аромати (като лавандулата, например) може да възстанови съпротивителните сили на организма ви.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май