Как да се справим със сенната хрема?

Как да се справим със сенната хрема?

Алергичният ринит, известен още като сенна хрема, е много повече от обикновено сезонно неразположение. Той всъщност представлява реакция на имунната система, предизвикана от алергени като полени, акари, косми на домашни любимци или спори на плесени.

Когато тези алергени се вдишат, имунната система на тялото реагира прекомерно, освобождавайки химикали като хистамин, които водят до характерните симптоми като кихане, сърбеж, течащ нос, запушване на носа и сърбеж и сълзене на очите. Алергичният ринит често се свързва с пролетния и есенния сезон, но той би могъл да се прояви през цялата година, в зависимост от специфичните алергени, които го предизвикват.

Въпреки че алергените могат да бъдат трудни за избягване и изглежда, че са навсякъде, има неща, които може да направите, за да намалите до минимум контакта с тях. Ето няколко прости съвета как да се справите със сенната хрема:

 

  1. Осигурете си по-чист от полени въздух

Колкото по-малко е количеството полени във въздуха, толкова по-малко раздразнена ще бъде и носната лигавица. За да си осигурите "по-чист" въздух докато шофирате, например, не отваряйте прозорците на автомобила и включете климатика на режим "рециркулация". Уверете се, че въздушният филтър на автомобила е подменен скоро, тъй като в него могат да се натрупват полени.

У дома дръжте прозорците си затворени през деня и проветрявайте в часовете, в които поленовите частици във въздуха са малко. Ако използвате климатик, подменяйте често филтрите.

 

  1. "Измийте" алергените

Алергени като тези от полените могат да полепнат по тялото, дрехите и косата ви. За да намалите излагането си на тях, създайте навик да се събувате, преобличате и измивате ръцете си, когато влизате в затворено помещение. Вземането на душ вечер преди лягане може да помогне да се уверите, че алергените, полепнали по косата и кожата ви, няма да се сгушат с вас в леглото. Избягвайте да съхранявате дрехите, които сте носили навън, в спалнята си, защото по тях могат да са полепнали полени.

За да намалите натрупването на алергени в спалното бельо, ежеседмично го перете в гореща вода. Не забравяйте да следвате указанията на производителя за безопасното му почистване.

При почистване на дома препоръчваме да избягвате прахосмукачки (освен ако те нямат специален филтър) – по-добре е да използвате влажна кърпа или моп. Докато почиствате може да носите маска против прах и ръкавици, за да намалите излагането на алергени.

 

  1. Следете прогнозата за времето

 

Когато е топло, влажно и ветровито, броят на полените във въздуха е по-висок. Валежите понижават концентрацията на полени във въздуха и затова е препоръчително разходките на свеж въздух да правите след обилни валежи.

 

  1. Правете чести промивки на носната лигавица

 

Честото промиване на носа с физиологичен разтвор премахва алергените, които са се закрепили за носната лигавица. По този начин намаляват и симптомите на сенна хрема, съвтват от Woman.bg.

ключови думи:
алергии сенна хрема

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май