Вредните навици умират най-трудно!

Вредните навици умират най-трудно!

Старите навици умират най-трудно. Това  е поговорка, която едва ли някой може да оспори. Всеки има своите пороци, но за мнозина от нас те се превръщат в кошмар, от който копнеем да намерим изход.  Зад тях стои импулсивно поведение, стремеж към щастие, намаляване на стреса или генетично предразположение.

Често покрай празници решаваме да спрем цигарите. Начините за постигане на целта, те са много и най-различни, като най-сигурният е силната воля. Има и някои малки трикове, които биха могли да улеснят процеса, ако ги прилагате в ежедневието си.

Първо почистете дома. Изхвърлете всички цигари, запалки и пепелници. В случай че изпитате силно желание да запалите цигара, изпийте чаша минерална вода, фреш или чай. Освен че ще отвлече вниманието ви от натрапчивите мисли за пушене, това ще помогне и за по-добрата хидратация на организма ви.

Правете дихателни упражнения по 3-5 минути всеки ден. Много бавно вдишвайте през носа, задържайте дъха си и издишвайте отново през носа. Намерете си нещо, което може да държите в ръка или уста, за да заместите цигарата, например дървено шишче, канелена пръчица, солета, морков.

Отвличайте вниманието си от цигарите с любими занимания: грижа за градината, готвене, рисуване, четене на книга и т.н.

Разбира се, гризането на ноктите не е опасен тик, но не е и особено приятен за нас и околните. А и малцина биха искали на 30 г.  да продължават в този дух. Има трикове, за да се разделите с тази лоша привичка. Първо - изрязвайте ноктите къси. Има и специален горчив лак, който възпира подтика. Ръкавиците също са вариант.

Особено сред момичетата с дълга коса е популярно да разделят крайчетата на цъфтящата коса и да я въртят на пръст. Навикът е изключително труден за  овладяване. Действа успокояващо, но е вреден, защото по този начин се нарушава структурата на косъма, което пречи на растежа й. Най-ефективният начин да се разделите с този вреден тик е да намерите занимание за ръцете си - като антистрес топка или желенце за мачкане.

 Ъ-кането, както и паразитни думи като "значи” и "такова” са бич за много от нас. Психолозите наричат явлението "накъсване на речта”  и го свързват с неувереност и проблем в изразяването. Хърбърт Кларк и Жан Фокс от Станфордския университет са на мнение, че говорещият иска да сигнализира, че забавя изказа си, защото се стреми да избегне настъпването на неловко мълчание. Лесно се забелязва, когато други хора са виновни за неприятната привичка, но не е толкова лесно да следим себе си. Следващия път, когато не ви стигат думите, не прибягвайте до "а” и "ъ”, а отделете секунда, за да съберете мислите си и продължете с правилните думи.

Сигурно ви се е случвало да изтръпнете, като чуете как някой си пука пръстите на обществено място. Само звукът от пукането на врата може да е по-противен. Макар вече да е доказано, че този навик не води до заболяване от артрит, той е отблъскващ за околните. Вместо това може да се масажират ставите, за да се облекчат напрежението и стресът.

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май