Гроздовите семки - ключ към вечната младост

Гроздовите семки - ключ към вечната младост

Екстракт от гроздови семки селективно унищожава остарели клетки при мишки, което им позволява да живеят с 9% по-дълго от техните събратя. Приемането на екстракта прави мишките физически по-здрави и намалява размера на туморите, когато се използва заедно с химиотерапия за лечение на рак, установява ново изследване на учени, търсещи ключа към вечната младост.

Откритието засилва аргументите за бъдещи терапии против стареене, насочени към стареещите клетки, които губят способността си да се възпроизвеждат и вместо това причиняват възпаление.

Стареещите клетки се увеличават с напредване на възрастта и са свързани с различни старчески състояния, включително сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и остеопороза.

За да открият вещество, което може да унищожи тези клетки, учени от Университета на Китайската академия на науките в Шанхай тестват различни екстракти срещу стареенето на клетките. В мащабно проучване най-добри резултати дава химикал, открит в гроздови семки, наречен процианидин С1 (PCC1).

При ниски концентрации PCC1 предотвратява производството на възпалителни вещества на стареещите клетки. При високи концентрации химикалът убива старите клетки, като същевременно оставя по-младите клетки непокътнати.

За да тества ефективността му при живи животни, екипът инжектира 171 мишки на възраст 2 години – еквивалентно на около 70 в човешки години – или с PCC1, или с контролен разтвор два пъти седмично до края на живота на животните. Средно PCC1 увеличава продължителността на живота на мишките с 9 процента.

Екстрактът подобрява и физическото състояние на по-младите мишки. Животните на възраст под 2 години се инжектират или с контролен разтвор, или с PCC1 на всеки две седмици в продължение на четири месеца, след което са подложени на редица физически тестове.

Мишките, които са получили лечението, са имали значително по-бърза максимална скорост на ходене, по-силна сила на захващане и по-добра издръжливост при бягане на бягаща пътека, в сравнение с мишките, на които е бил даден контролният разтвор.

Известно е, че химиотерапията ускорява стареенето на клетките в туморите. За да разбере дали PCC1 може да убие тези остарели туморни клетки, засилвайки въздействието на химиотерапията, екипът изпробва химикала заедно с митоксантрон, лекарство, използвано за лечение на рак на гърдата, неходжкинов лимфом и остра миелобластна левкемия, наред с други видове рак.

Екипът тества това комбинирано лечение при мишки, имплантирани с клетки от човешки тумори на простатата. Лечението на мишки както с PCC1, така и с митоксантрон намалява туморите с около 75 процента, докато само химиотерапията ги намалява средно с 44 процента.

Фактът, че екстрактът не засяга здравите клетки, предполага, че може да бъде "обещаващо терапевтично лечение против стареене", казва Дориан Зиглер от Университета в Лозана в Швейцария. Бъдещите изследвания ще трябва да проучат дали PCC1 има подобни ефекти върху хората, добавя той.

ключови думи:
гроздови семки младост

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май