Да си изгубиш акъла от стрес

Може ли прекомерното психическо натоварване да се отрази върху способността ни да помним?
Да си изгубиш акъла от стрес

Да се "шашнеш" или "глътнеш читанката" са красноречиви изрази, който описват много точно състоянието на временно объркване, възникнало в резултат от различни типове външни дразнители. Въпросното състояние обикновено се характеризира с всички симптоми на стреса и много често е придружено от замъгляване на съзнанието и паметта.

Както сигурно вече сте отчели, след периоди на уплах, паника, мултитаскинг или твърде интензивна работа (като учене за изпит, например), възстановяването на ясни и детайлни спомени, свързани с тези моменти, може да бъде доста трудна работа.

Подобно явление е странно, тъй като в миговете на интензивен стрес ние развиваме физическа и умствена активност, която ни помага да изпълняваме задачите си със завидна бързина, точност и успех. Проблемът обаче идва с натрупването на негативи преживявания: колкото повече и по-често се натъкваме на стресови ситуации, толкова по-трудно възстановяваме потенциала на паметта впоследствие.

inm.comОбикновено загубата на памет след изживян стрес се проявява в две измерения – краткотрайно избледняване на паметта и трудност в процеса на запаметяване. Със сигурност всички ние сме изпадали в положение, достойно да илюстрира първия вид загуба на памет. Трябва да говорите пред публика. Поради огромния брой присъстващи, горещината в залата и вълнението от предстоящото събитие, в главата ви зейва огромно бяло петно и вие си гълтате езика.

Ако подобни случки са инцидентни, то те не представляват опасност за здравето ни и нямат лоши последствия, освен краткотрайното смущение, на което сме били подложени.

Вторият случай е доста по-сериозен. При него се наблюдават трудности при формиране на нови спомени. Той може да бъде дори свидетелство за това, че част от мозъчните ни клетки са мъртви, и то вследствие на непрекъснат стрес. Това звучи повече от стряскащо, но има своето научно обяснение. До него достигат още в началото на 80-те години на миналия век неврологът Робърт Саполски – понастоящем професор в Станфордския университет, и неговият тогавашен научен ръководител – Брус Макюън (Рокфелеровски университет).

Двамата учени решават да изследват ефектите на стреса върху мозъчната дейност, като за целта поставят няколко опитни мишки в условия на хроничен стрес. Саполски и Макюън, разбира се, предвиждат и една контролна група гризачи, които са отглеждани в нормални условия. След като изследват мозъците на отделните групи, те стигат до любопитни и стряскащи открития.

Мозъчните клетки на стресираните мишоци са забележимо по-малки в сравнение с тези на живеещите им на спокойствие събратя. Тук обаче не става въпрос за кои да е мозъчни клетки, а за разположените в една част на мозъка, наречена хипокампус. Тази зона е мястото, в което се осъществяват процесите на заучаване и запомняне.

Това откритие е било равно на революция за времето си, но ако само се замислите колко често забравяте неща, само защото сте претоварени с мисли за хиляди други неща, които крещят, че трябва да бъдат свършени веднага... ще осъзнаете сами, че влиянието на стреса върху всеки един аспект от живота ни е повече от огромно. Въпросът, както винаги, е: какво да направим, за да намалим присъствието му в ежедневието?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май