Замяната на пълномаслени млечни продукти със зехтин може да намали риска от заболявания

Замяната на пълномаслени млечни продукти със зехтин може да намали риска от заболявания

Използването на зехтин вместо маргарин, масло или други наситени мазнини при готвене може да ни предпази от рак, деменция, сърдечносъдови, респираторни и други заболявания, твърди проучване, публикувано в списанието на Американския колеж по кардиология.

Според д-р Ливайн, главен медицински редактор на Harvard Health Publishing, включването на зехтина в ежедневното меню ни предпазва от приемането на твърде много наситени мазнини и в същото време увеличава приема на ненаситените мазнини. Затова когато имаме възможност да използваме зехтин при приготвянето на храната си, е добре да се възползваме от качествата му.

Проучването

Целта на проучването е да анализира хранителните режими на хора, включени в две големи, финансирани от правителството групи: едната проследява здравето на медицинските сестри, другата – на здравните специалисти. Учените сравняват резултатите от двете групи на база здравословно състояние и хранене. При мъжете и жените, които заменят 2 чаени лъжички (10 грама) маргарин, масло, майонеза или друг вид млечна мазнина със същото количество зехтин, общият риск от смъртност е по-нисък с или намалява с до 34% спрямо хората, които употребяват млечни мазнини. Твърдението е на автора на изследването Marta Guasch-Ferre, старши учен в Harvard T.H. Chan – училище по обществено здраве.

"Резултатите от нашите проучвания стимулират по-честата замяна на наситените животински мазнини с ненаситени растителни масла като зехтин. Това е първият дългосрочен анализ, включващ повече от 90 000 участници, проследявани за период до 30 години, проведено сред американското население. Преди това проучвания са провеждани в средиземноморски и европейски страни, където се наблюдава тенденция към по-висока консумацията на зехтин", споделя Guasch-Ferre.

При участниците, приемали по-големи количества от полезната мазнина, рискът от сърдечни проблеми е с 19% по-нисък, 17% по-малка е вероятността за развитие на ракови заболявания и 29% е по-нисък рискът от смърт, причинена от невродегенеративно заболяване. Сравнението е с хората, които рядко консумират маслиново масло вместо наситени мазнини, пише в придружаваща статия Сузана Ларсън, доцент по епидемиология в шведския институт Karolinska.

Тя допълва, че пряката връзка между зехтина и намаляването на смъртните случаи, дължащи се на мозъчни заболявания като Алцхаймер, е ново откритие, което ще бъде от голямо значение за общественото здраве, ако бъде потвърдено. За целта са необходимо да се направят повече проучвания върху различни групи хора.

Ползи от маслиновото масло

Изследванията показват, че консумацията на повече зехтин се отразява значително върху здравословното състояние на участниците в проучването. При тях се забелязва намалено желание за тютюнопушене, по-склонни са да бъдат физически активни и да добавят към дневното си меню си повече плодове и зеленчуци, отколкото тези, които избягват полезната мазнина.

"Трябва да отбележим, че нито едно научно доказателство не подкрепя идеята, че приемът на повече зехтин е свързан с наддаване на тегло. Напротив, той дори би могъл да засища и по този начин консумацията на нездравословна бърза храна да се сведе до минимум", обосновава се Guasch-Ferre.

Зехтинът – задължителен в Средиземноморието

Зехтинът, или "laderá" на гръцки, е ключов продукт в отличената с награди средиземноморска диета, която според проучвания може да намали риска от диабет, висок холестерол, деменция, загуба на паметта, депресия и рак на гърдата. Режимът, който е по-скоро стил на хранене, отколкото ограничение, допринася за по-здрави кости, за нормализиране на сърдечния ритъм и за по-дълъг живот.

Средиземноморската диета включва традиционни храни от всички 21 страни, заобикалящи Средиземно море. Фокусът е върху готвенето на растителна основа, включващо пресни зеленчуци и плодове, пълнозърнести храни, боб, семена и ядки, като, разбира се, се използва екстра върджин зехтин. Това обаче не означава, че средиземноморският режим, който наскоро оглави класацията за най-добра диета за 2022 г. за пета поредна година, е съсредоточен само и единствено върху храната. Той всъщност е начин на живот, набляга и на движението – ходене, колоездене, както и на внимателното хранене в компанията на приятели и семейство.

 

Източник:  Framar.bg

 

ключови думи:
зехтин

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май