Има ли здравословна газирана напитка?

Има ли здравословна газирана напитка?
Много хора виждат газираните напитки като вредни, но нови продукти по магазините – като Olipop и Poppi drinks, набират популярност като по-здравословната им алтернатива, разказват от Yahoo Life.

Някои от тези продукти съдържат вид фибри, наречени пребиотици, които са рекламирани като полезни за червата. Също така те съдържат по-малко калории и захар от традиционната сода, пише ИА "Фокус".

Все още обаче стои въпросът: "Съществува ли здравословна газирана напитка".

"Често здравословната сода е доста скъпа, а твърденията относно загубата на тегло, здравето на кожата и на червата са до голяма степен недоказани" казва Аби Лангер - диетолог от Торонто, пред Verywell.

"Не препоръчвам новите газирани напитки, защото разнообразната диета с високо съдържание на растителни фибри е златният стандарт за здравето на червата. Защо да препоръчвам продукт, чиито предимства не са доказани?"

Може да съществуват по-здравословни газирани напитки, ако ги сравняваме със старите и утвърдени брандове. "Със сигурност са по-добри от традиционната сода", смята Лиза Ганджу - гастроентеролог в NYU Langone Health.

"Освен че съдържат пребиотици, по-новите варианти за здравословна газирана напитка обикновено имат по-малко захар и калории", разясни Джулия Зумпано пред Verywell - диетолог в Центъра за човешко хранене на Кливландската клиника.

Има ли доказани предимства от здравословните газирани напитки?

"Пребиотиците съдържат полезни бактерии за вашите черва, които са много важни" - смята Зумпано. Фибрите също могат да помогнат за понижаване на холестерола, кръвната захар и загубата на тегло.

Пребиотиците в здравословните соди обаче може да не са полезни. Според Лангер пребиотикът в тези газирани напитки обикновено е инулин - растителни фибри, които преминават в червата, където ферментират. "Като диетолог не бих препоръчал използването на инулин като основен източник на фибри – не само може да причини много газове, но не е същото като неразтворимите фибри."

Инулин срещу разтворими фибри

Неразтворимите фибри, намиращи се в пълнозърнестите храни, кореноплодните зеленчуци и боба, могат да помогнат на храната да премине през червата по-лесно. От друга страна, разтворимите фибри, намиращи се в някои зърнени храни, бобови растения, семена и различни зеленчуци, могат да забавят храносмилането.

Важно е да си набавяте фибрите от други източници. Зумпано казва: "Здравословните соди често предлагат пребиотици, пробиотици и фибрите, които могат да помогнат за здрави черва, ако се затруднявате да ги набавяте чрез диетата си, но е по-добре да ги получавате от цели, непреработени храни". С други думи не трябва да разчитате на здравословните соди за набавяне на необходимите фибри освен ако нямате други други опции"

Пребиотиците се намират в набор от храни, включително пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, добави Лангер.

Как здравословните газирани напитки се справят с конкурентите си?

Макар здравословните газирани напитки да не са подходящи за добре балансирана диета, експертите смятат, че са по-добрият вариант от традиционните соди.

"Газираната напитка е основно ароматизатор, царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, вода и други стабилизиращи вещества", обясни Ганджху. "За сравнение, Poppi е основно ябълков оцет, инулин (пребиотик) и вода – всички необходими продукти за поддържане на здрави черва."

Традиционна сода

140–150 калории39–41 грама захар 0 грама фибър
Здравословна сода

0–35 калории0–5 грама сода0–9 грама фибърВъпросът дали здравословните соди са здравословни зависи от това какво ядете или пиете вместо тях, обясняват експерти.

"Разбирам защо тези продукти са извести, но все пак те имат добавена захар и подсладители." добави Зумпано. "Тези продукти са нови на пазара, така че не знаем много за тяхната дългосрочна употреба или странични ефекти".

"Новите газирани напитки може да са по-добри за вас, но не трябва да заместват богата на фибри диета", подчерта Лангер.

Дори да не са толкова вредни като традиционните газирани напитки, здравословните такива не трябва да заместват важни вещества като вода. "Ако се понасят добре и не предизвикват повишено желание за захар, вярвам, че е безопасно да се консумира по едно кенче на ден", каза Зумпано.
ключови думи:
газирани напитки

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май