Картофите - цяр за коксартроза и артрит

Картофите - цяр за коксартроза и артрит

Тези, които имат проблеми с киселини или стомашно разстройство знаят, че за разлика от хляба, картофите унищожават киселините. Затова народите от северните страни на Европа - Швеция, Норвегия, Финландия, Литва, Полша, които консумират картофи вместо хляб, страдат много по-рядко от гастрит и язва.

Тези, които имат проблеми с киселини или стомашно разстройство знаят, че за разлика от хляба, картофите унищожават киселините. Затова народите от северните страни на Европа - Швеция, Норвегия, Финландия, Литва, Полша, които консумират картофи вместо хляб, страдат много по-рядко от гастрит и язва.

Последните години диетолозите препоръчват печените картофи да се ядат с обвивката им, тъй като тя е богата на хлорогенна киселина и ролифенол, които предотвратяват мутацията на клетките, водеща до рак.

Изследвания на учените от университета във Флорида открили, че картофената обвивка има антиоксидантно действие, вследствие на което те могат да неутрализират т.нар. свободни радикали, увреждащи клетките и водещи до рак.

Учените установили, че картофите имат антираково и антивирусно действие. Белите картофи (сурови) имат висока концентрация на химически съединения, които неутрализират вирусите и карциногените, пише "България днес".

Кои болести можем да лекуваме с картофите?

Първа рецепта - против КОКСАРТРОЗА

(Цветана Кръстева, Монтана)

Тя се е излекувала от коксартроза със следната рецепта:"Изживях 10 месеца в страшни болки. Пих всякакви лекарства за ишиас, дископатия, остеопороза, коксартроза, шипове и какви ли не болести, но нямаше никаква полза. Всеки вдига ръце и казва:"Така е, ще боли". Но аз съм упорита, реших и махнах всички лекарства и започнах: къде какво чуя, кой какво каже - опитвах и успях! Ето моята рецепта, с която след 4 процедури успях. Пробва я моя братовчедка и вече не куца.

Вземат се 4-5 средно големи картофа, сваряват се и се намачкват на каша, слага се 1 супена лъжица нафталин и 1 с.л. олио. Сместа се разбърква добре и още топли, картофите се разстилат върху плат. Слага се на кръста и отгоре се поставя найлон и плътна превръзка. След известно време се получава нещо като боцкане (като при нагревки), държи се, докато може да се търпи. След 4 процедури имах голямо подобрение.

След това правих през ден уринотерапия. Намокря се една кърпа, слага се на болното място, отгоре се поставя вестник и стар ластичен чорап да крепи превръзката. А през деня, в който почивах, мажех болното място със загряващо мазило. И така всеки ден в продължение на цял месец. Имам слаби болки, когато много се преуморя и когато ще се разваля времето."

Втора рецепта - за лечение на АРТРИТ

(Маргарита Панайотова, народна лечителка от Варна)

"Тази рецепта съм изпробвала лично и съм много доволна. Десетина дни преди започване се преминава на вегетарианска храна. Добре е денят преди лечение да бъде разтоварващ - без храна, като се пие само вода, примесена с лимонов сок - около 2 л вода със сока на 1-2 лимона.

Период на лечение - 40 дни

1 кг картофи се нарязват на едри парчета, поставят се в емайлиран съд и се заливат с 2 л студена вода. Картофите не се белят, затова трябва да са много добре измити и почистени. Варят се на умерен огън, докато в съда остане 1 л вода. След като поизстинат, течността се прецежда, а картофите могат да се изядат по желание. Картофената вода - 1 литър, трябва да се изпие в продължение на целия ден.

Това се повтаря всеки ден в продължение на 40 дни, като през това време се спазва задължително определен хранителен режим.

Забранява се консумирането на яйца, месо, колбаси, месни консерви, пастети и пр. мазни сирена.

Ограничава се консумирането на тестени и сладки храни, краве сирене (изкиснато), кашкавал, прясно мляко, бобови растения.

Позволява се консумирането на всякакви зеленчуци, коприва, спанак, плодове и плодови сокове, растителни масла и маргарин, ориз, кисело мляко, извара, ядки - бадеми, лешници, орехи, житни зародиши, овесени ядки, отвара от шипки и други вегетариански храни.

Лечението се повтаря всяка година, като най-удобното време е през лятото или началото на есента."

ключови думи:
картофи

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май