Минерални соли за здраве

Шуслерови соли възстановяват минералния баланс в тялото и му помагат да се лекува
Минерални соли за здраве

Алтернативната медицина има все повече последователи, което не е изненадващо: имайки предвид, че някои хора "се хранят" със слънце, не се учудвам, че други разчитат на плацебо, за да се лекуват...

Скептицизмът ми към хомеопатията е съвсем очевиден, обаче на натуропатията имам повече доверие. Последната залага на профилактика и лечение чрез изцяло природни средства. Целта на натуралните илачи е да отключат и стимулират силите на собственото ни тяло за възстановяване. Точно както бабите ни, и бабите на техните баби са лекували какво ли не, без огромен фармацевтичен каталог.

Тук се появява и голямата разлика: начинът ни на живот, в това число и хранителните ни навици, днес значително са се променили, а качеството на продуктите, които консумираме, е все по-съмнително. В резултат на това тялото получава все по-малко жизненоважни елементи чрез храната и е уязвимо за всякакви болести.

8e25ba57-09fd-8c40-794f-4167c13edccainm.comСпоред съвременните натуропати, наред с лечебните сили на природата, този проблем може да се компенсира чрез т.нар. Шуслерови соли. Това са 12 минерални соли, есенциални за правилното функциониране на организма.

Кратка история

Немският лекар д-р Вилхелм Хенрих Шуслер, живял през 19-ти век, открива, че няколко минерални соли са от изключителна важност за процесите в човешкото тяло. Въпросните соли са неорганични и трябва да се набавят отвън, например чрез храната или в определена синтетична форма.

Д-р Шуслер описва 12 соли, които се срещат в отделните клетки и участват в биохимичните процеси, протичащи на клетъчно ниво. Според него, дефицит на която и да е минерална сол е пагубен и води до повишен риск от различни заболявания.

Впоследствие, в началото на 20-ти век, идеите на немския лекар са доразвити и от други учени, които разширяват списъка със соли до 25.

И днес...

Шуслеровите соли са все по-популярни, особено в Германия, където алтернативната медицина се практикува наравно с конвенционалната. У нас също се внасят от няколко години и имат своите твърди фенове.

Смята се, че минералните соли не са типични хомеопатични препарати и, въпреки че са неорганични, се причисляват към натуропатията, тъй като активират и стимулират силите за самолечение на тялото. Освен това, не само доставят минерали, но подобряват и усвояването на тези в храната.

Препаратите са с номера от 1 до 12, всеки със своето приложение, и представляват минерална сол, разредена на принцип, подобен на разреждането в хомеопатията. Все пак Шуслеровите соли са в пъти по-концентрирани.

Могат да се приемат свободно от всеки, който има установена симптоматика, и все пак е добре това да става след консултация с личния лекар или със специалист.

dcce339b-9cc4-6011-80be-be92dbd48d76inm.comПриложение

Минералните соли се предписват както на възрастни, включително по време на бременност и кърмене, така и на деца и бебета. На практика могат да се използват при всякакви състояния и заболявания се прилагат като комбинация от две или три различни соли. Дозировката зависи преди всичко от възрастта, но и от конкретната болест.

Противопоказания

Твърди се, че Шуслеровите соли се комбинират отлично с всякакви лекарства, използвани от традиционнната медицина. Странични ефекти не са доказани.

Трябва да се отбележи обаче, че няма скорошни и сериозни научни изследвания (с достатъчно голям брой участници, за продължителен период от време и в контекста на конкретни условия), които да подкрепят или отричат ползите от минералните соли на д-р Шуслер.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май