Мисия „Неостаряване“: Стресът

Какво представлява и как да се предпазим
Мисия „Неостаряване“: Стресът

Какво представлява стресът?

Когато попаднем в стресова ситуация, с нас се случва едно от две неща: или ставаме агресивни и нападателни, или ни хваща шубето и се спасяваме. Това е проявление на нашия вроден инстинкт за самосъхранение, което е известно още като режим "бий се или бягай".

Физическите симптоми обикновено включват потене, ускорен пулс, съкращаване на мускулите, изостряне на слуха. Всичко друго, с изключение на стимула, предизвикал тази реакция, излиза извън обсега на нашето внимание.

В тялото ни се освобождават множество хормони като адреналин, кортизол, тестостерон и естроген. Имунната ни система временно преустановява дейността си, за да освободи енергиен ресурс на тялото да се справи с потенциалната заплаха.

За съжаление, това, което е спасявало животите на нашите предци, понастоящем ни причинява повече вреди, отколкото да ни носи ползи. Модерният начин на живот ни подлага на такова изобилие от стрес, за каквото телата ни не са готови.

За да илюстрираме ситуацията по-добре, ще прибегнем до пример с диво животно, попаднало в светлината на приближаващ се автомобил. Знаем, че в такъв момент животното се държи крайно неадекватно, замръзвайки на място в неспособността си да реагира.

Истината е, че автомобилите не са значителна част от еволюцията на дивите животни и те просто не са имали времето да развият нужните реакции в отговор на подобен стрес. По същия начин се чувства нашият организъм насред цивилизацията.

Поради тази причина ежедневният нискоинтензивен стрес, който тялото ни интерпретира като сигнал за "бий се или бягай", е деструктивен за нашето здраве. Без да преувеличаваме, ще кажем, че мозъкът ни не прави разлика между реалната опасност за живота и едночасовото висене в задръстване и дава съответните нареждания на жлезите ни.

Хормонът кортизол изпълнява изключително важни функции, сред които са светкавичното освобождаване на гликоген (съхранена в организма ни захар) за спешна енергия, и последващото разграждане на мускули за допълнителна енергия.

Проблемът е, че системното освобождаване на кортизол изисква "замразяването" на други жизненоважни механизми като имунитет, храносмилане, вътрешна хормонална секреция и др.

Хронично повишените нива на този хормон са една от причините за затлъстяване сред модерните общества.

Слабият имунитет, депресиите, нарушената секреция на полови хормони са все резултати от ежедневен стрес – сам или в комбинация с един или повече от другите фактори на стареенето, които вече споменахме и които ще споделим по-нататък.

Как да се предпазим?

  • Консумирайте храни, богати на антиоксиданти, за които споменахме в статията, посветена на свободните радикали. Избягвайте преработени "празни" калории, каквито има в готовите десерти, фаст фууда и т. нар. джънк храни.
  • Приемайте адекватно количество полезни мазнини, за да можете да усвоявате витамините, да произвеждате важни ензими и хормони. Сьомгата, рибеното масло, студено пресованият зехтин, ядките, авокадото, маслото и яйцата са отлични източници на такива.
  • Упражнявайте се ежедневно. Много е важно. Физическата активност стимулира секрецията на хормони на щастието и спомага за регулацията на други ключови хормони.
  • Изключвайте се. Повечето от нас инвестират толкова много време в изкарването на насъщния, че не си оставят възможност да му се насладят. Ежедневно си отделяйте време за медитация – не е нужно да седите часове със затворени очи и да сумтите "ом". Просто правете това, което ви успокоява най-много и ви носи удоволствие. Може да е готвене, четене, пеене, крещене, правене на нищо. Позитивното мислене е много добра нагласа, но е изключително трудно изпълнима, когато чашата ни е преляла. По-лесно е да се въвлечем в действие, което неусетно ни стимулира да се чувстваме и мислим по-ведро, отколкото да се напъваме да контролираме мислите си.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май