Слонска памет

С упражнения за сетивата
Слонска памет

Ъъъъ.... Сетихме се! Този материал е подарък за всички, които искат да подобрят мозъчните си функции. Спокойно. Нямаме намерение да ви мъчим със сложни логически задачи и други подобни.

По-скоро ще ви предложим да хвърлите око на един интересен метод за събуждане на ума. Негов създател е американецът Манинг Рубин, който е съавтор и на книгата "Поддържай мозъка си жив" (Keep Your Brain Alive).

Според Маниниг, всеки може да се сдобие със слонска памет и работещ ум, стига редовно да упражнява шестте си сетива. Ето как:

Непознати звуци

Всяка сутрин настройвайте алармата си с различна мелодия за събуждане, съветва Рубин. Този трик ще активира и събуди мозъка ви още в ранни зори, убеден е той. 

С широко затворени очи

Още от вечерта пригответе дрехите, които възнамерявате да носите на другия ден. Поставете ги на място, на което ще ги намерите веднага... със затворени очи. Точно така. Облечете се пред вътрешното си огледало и накрая вижте резултата в истинско.

Ще забележите, че когато едно от сетивата ви е изключено, другите се трудят двойно. Каква добра услуга на мозъчната ви дейност!

Обедна "рулетка"

Рубин предлага да "размените" нарочно обяда си с този на колегата. По този начин ще изненадате вкуса си с нещо ново и различно. А така ще размърдате и мозъчните клетки. Само дано колегата не се окаже дългогодишен веган, а вие - върл месоядец. Защото изненадата няма да е толкова приятна = )

Наизуст

Пазарувайте без списък на необходимите продукти. Създайте такъв в главата си и го следвайте до най-малката подробност. Резултатът все пак трябва да бъде пълна трапеза.

Тишина

Една вечер от седмицата се отдайте на отшелническо мълчание. Направете го по време на вечеря, под формата на игра. Хранете се без да приказвате, а ако все пак пожелаете да кажете нещо, говорете с жестове. Така ще активирате творческите си умения.

На обратно

Отляво-надясно или отдясно-наляво? Как сте свикнали да миете зъбите си? Е, след като си отговорите на този въпрос, веднага сменете посоките. Или поне ръката, с която обикновено държите четката. Не се безпокойте, че ще объркате мозъчните си клетки. Напротив. Ще ги накарате да мислят... двустранно. Така да се каже, да се запознаят с всички гледни точки. А това е просто чудесно!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май