Този плод предпазва кожата от вредните UV лъчения

Този плод предпазва кожата от вредните UV лъчения

Консумацията на 2 чаши и четвърт (около 339 г) грозде дневно предпазва кожата от ултравиолетови (UV) увреждания. Това установява ново проучване.

Смята се, че естествените компоненти, открити в гроздето, известни като полифеноли, са отговорни за тези полезни ефекти.

В проучването са участвали 29 доброволци. Учените изследвали въздействието на консумацията на гроздов прах, еквивалент на 2 и четвърт чаши грозде на ден, в продължение на 14 дни.

Реакцията на кожата на участниците към ултравиолетова светлина била измерена преди и след консумация на грозде в продължение на две седмици, чрез определяне на праговата доза UV радиация, която предизвиква видимо зачервяване след 24 часа – минималната еритема доза.

Освен това бил извършен метаболомен анализ на микробиома на червата, проби от кръв и урина. Една трета от участниците демонстрирали UV устойчивост след консумация на грозде и показали значителни разлики в микробиома и метаболома в сравнение с останалите.

Освен това, тези субекти, показващи устойчивост на ултравиолетови лъчи, демонстрирали и уникални микробиомични и метаболомни профили, предполагащи връзка между червата и кожата.

Това проучване подсилва предишни изследвания в тази област според д-р Джон Пецуто - водещ автор на статията и професор и декан на Университетския колеж по фармация и здравни науки в Западна Нова Англия в Спрингфийлд, Масачузетс.

Трябва да се отбележи, че същите три метаболита в урината са потиснати в групата, устойчива на UV лъчи. По-специално един метаболит (2’-дезоксирибоза) е силен индикатор за намалено фотоувреждане и предполага уникални генетични профили от значение за персонализираната медицина.

Освен това, трима от субектите, устойчиви на ултравиолетови лъчи, показали траен отговор – UV защитата останала след връщане към липса на консумация на грозде за още 4 седмици. Това изследване предполага, че част от населението е способно да устои на слънчево изгаряне след консумация на грозде и има връзка между оста черва-кожа и UV устойчивост.

Над 3 милиона американци са засегнати от рак на кожата всяка година, до голяма степен в резултат на излагане на слънце. Изчислено е, че 1 от 5 американци ще развие рак на кожата до 70-годишна възраст.

Повечето случаи на рак на кожата са свързани с излагане на UV радиация от слънцето: съответно около 90% от немеланомните видове рак на кожата и 86% от меланомите. Освен това, приблизително 90% от стареенето на кожата се причинява от слънцето.

За България няма точни данни, но се смята, че от рак на кожата заболяват всяка година 15 на 1000 души, пише zdrave.to.

ключови думи:
кожа слънчеви лъчи

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май