Как да се справим при проблеми в синусите с естествени средства

Как да се справим при проблеми в синусите с естествени средства

Синузитът е инфекция, която се проявява с възпаление и оток на синусите. Най-често възниква вследствие на вирусна инфекция, но може да се дължи и на бактериални и гъбични причинители, както и на алергия.

При алергичния ринит имунната система освобождава хистамини, които дразнят носните лигавици. Проявява се със запушване на носа и кихане, а алергичният ринит може да доведе и до синузит.

Когато синузитът продължава повече от три месеца, говорим за хроничен синузит. Понякога при него се наблюдават назални полипи, които са неракови образувания.

Как да се справим с проблемните синуси по естествен начин?

1. Като заложим на течностите.

Пийте течности и използвайте овлажнители за въздух. Защо това е важно? Защото течностите и влажността помагат да прочистите синусите си. Също така ги "смазват" и поддържат кожата ви хидратирана. Горещите напитки, като билковия чай например, могат да бъдат особен полезни. Когато са горещи, те отделят пара, която допълнително засилва полезното им действие.

2. Използвайте назални иригатори.

Почистването на носните пътища е прост и ефективен метод за облекчаване на запушване и раздразнение. Прави се с обикновен физиологичен разтвор. В аптечната мрежа се предлага под формата на дози, спрейове, капки и други.

3. Пара. 

Парата облекчава запушването като втечнява мукуса в носните ходове. Отдайте са на терапия с пара с помощта на купа с гореща вода и голяма хавлия. Може да сложите ментол, камфор или масло от евкалипт във водата.

Поставете хавлията над главата си, така че да покрие и вас и краищата на купата, за да задържите парата. Повече хора стоят така, докато парата не изчезне напълно. Парата от горещ душ също може да има подобен, макар и по-слаб ефект. Внимавайте да не се изгорите!

4. Пилешка супа.

Смята се, че пилешката супа помага за облекчаване на възпалението в синусите. Каква е тайната? Учените не са установили кои точно са активните съставки в пилешката супа, които имат този лечебен ефект, но е много вероятно той да се дължи на антиоксидантните и противовъзпалителни съставки на зеленчуците, които добавяме в супата.

5. Студени и топли компреси.

Редуването на студени с топли компреси също би трябвало да подпомогне синусите ви. Легнете по гръб с топъл компрес върху носа, бузите и челото в продължение на три минути. После махнете топлия компрес и го заменете със студен за 30 секунди. Направете това два до три път, а самата процедура можете да повтаряте два до шест пъти на ден.

6. Мед от манука.

Той има много антибактериални качества, а знаем, че често запушването на синусите се дължи на бактериална инфекция. Добавете лъжичка мед от манука към чаша билков чай и вижте дали ще ви допадне!

Хранителната добавка Синус Кеър Ellie`s с киселец, върбинка и андрографис съдържа натурални билкови екстракти, които благоприятно повлияват състоянието на устната кухина и гърлото и са насочени за подпомагане здравето на горните и долните дихателни пътища.

Андрографисът е познат още на традиционната китайска медицина, която го използва за лечение на възпаление, особено в случай на грип и настинка.

Върбинката пък е позната на човечеството като билка за успокоение на нервната система, затова се препоръчва за лечение на безпокойство, депресия или състояние с превъзбуждане, но освен това се смята, че притежава антимикробни качества и в комбинация с други вещества може да помогне за лечение на инфекция.

Киселецът съдържа танини, които имат изсушаващ ефект и намаляват образуването на слуз от лигавиците. Хората го използват при оток на синусите, бронхит, както и при рак на гърдата.

ключови думи:
синуси

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май