Gazpacho, pоr favor!

Испанската доматена супа с лед! :)
Gazpacho, pоr favor!

Гаспачо! Представяме ви поредната испанска вкусотия, която се сервира леденостудена и е едно наистина прекрасно течно ястие. Освен че е екзотична алтернатива на таратора, охладената доматена супа освежава перфектно в горещите летни дни.

Традиционното андалуско гаспачо се приготвя от пасирани домати, които определят червения му цвят и правят текстурата му мека и апетитна.

Съществуват обаче хиляди разновидности на тази рецепта, тъй като тя е популярна в цял свят. Тоест, всеки е добавил или махнал по нещо от себе си. Така че ви даваме зелена светлина да съчетавате и комбинирате волно различните зеленчуци, подправки и вкусове, както намерите за добре.

А ние ще ви помогнем с тази лесна, примерна рецепта. 


Необходими продукти за 4 порции:

1 кг добре узрели, сладки домати, обелени и с отстранени семки

1 краставица, нарязана на ситно

½ средно голяма глава лук

2-3 скилидки чесън, ситно накълцани

1-2 зелени чушки (за повече пикантност добавете и ½ люта чушка)

3-4 супени лъжици зехтин (най-важната част от гаспачото!)

1 супена лъжица магданоз (може и други пресни зелени подправки)

1 супена лъжица лимонов сок

1 супена лъжица пресен босилек

щипка кимион (може да замените и с кориандър)

сол и черен пипер на вкус

По желание:

4 филии стар хляб (само меката част), които се накисват във вода, отцеждат се и се добавят към супата. Така тя става по-плътна.

Вода за разреждане (на вкус)

Лед

Начин на приготвяне: 

В подходящ съд се пасират първо доматите. Прибавят се чесънът, лукът, чушките, магданозът и зехтинът.

Продуктите се разбиват много добре, до получаване на гладка смес. Тук е моментът да се добави ледената вода - в случай, че ви се прииска да разредите гъстата испанска манджичка.

После всичко се пасира отново, но само за няколко секунди. Защото би било добре да останат и цели парченца зеленчуци, нали?

Накрая супата се овкусява със сол, пипер, кимион (кориандър), босилек и лимонов сок.

Поднася се студена - затова, преди да я консумирате, най-добре я оставете в хладилника за 1-2 часа.

Сервира се в купички (по желание и с лед), в които още може да добавите нарязани на кубчета зеленчуци (по избор), накиснатия хляб или крутони за гарниране и сгъстяване.

Студената вкусотия е изключително лесна за приготвяне и ще отнеме от времето ви само около 15 минути.

Особено подходяща е за летния сезон, тъй като достъпът до необходимите продукти по това време на годината е напълно осигурен. Мек, пиперлив, освежаващ вкус, типично по испански – това е gazpacho!

А за да продължим испанската линия, тествайте кулинарните си способности и с разумна доза плодова сангрия.

Buen provecho! 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май