Камембер с мащерка

(След)Обедни импровизации в кухнята
Камембер с мащерка

Най-важното

Вино: Подразбира се – меко, пивко, с плодов аромат мерло.

Музика: Белослава и Орлин Павлов – Всяка година по същото време

Сиренето камембер е един от символите на Франция, а ние обожаваме характерното му, деликатно присъствие на масата. Произхожда от Нормандия, където се приготвя от млякото на местна порода крави.

Истинският френски вариант се предлага в дървени кутийки и това е традиция от 19-ти век, когато те били използвани за първи път. Така сиренето преплувало Океана и стигнало до САЩ, където е супер популярно и до днес.

Камембер е мек и с висок процент масленост, което го прави идеален за топлинна обработка. Последната, обаче, унищожава специфичния му вкус, за това обикновено френският деликатес се консумира суров,в комбинация с подходящи хляб, месо, плодове, както и вино, разбира се.inm.com

И понеже силно се развълнувахме от мисълта за любимия вкус на френското вълшебство, ще се опитаме да предадем това и на вас чрез една много лесна, класическа рецепта:

Необходими продукти:

125 грама сирене камембер (можете да го откриете в повечето магазини)

6-7 стръкчета мащерка

2-3 супени лъжици зехтин

черен пипер на вкус

Как да приготвите:

От едната страна на сиренето изрежете коричката, не много дълбоко. В сърцевината направете няколко напречни разреза, които напълнете с мащерка.

Върху изрязаната част отново поръсете с подправката, прясно смлян черен пипер и зехтин.

Сложете камембера в загрята фурна на 150-200 градуса и печете 5-10 минути, докато добие лек златист отенък. Може да направите кошничка от фолио или да оставите сиренето в дървената му кутийка - идеята е да се запази формата му.

Поднесете върху хрупкава, по възможност току-що изпечена франзела или друг хляб с хрупкава коричка. Към мекото сирене добавете счукани лешници, няколко зрънца грозде или боровинки.

Pour finir*, просто се потопете във френската култура... :)

*Pour finir - в заключение (от фр., бел. ред.)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май