На лов за джентълмени

И днес хванахме... само един
На лов за джентълмени

Не, това не е социален експеримент, но спокойно може да мине за такъв. Проведохме го сутринта, на път за работа, докато газехме до уши в преспите сняг и се борихме със студения вятър.

А несъзнателната ни цел (освен тази да стигнем до офиса живи) бе да разберем дали има кавалери по българските улици. Резултатът бе крайно разочароващ: само един "рицар на честта" спря, за да ни направи път, усмихна се и дори ни пожела приятен ден.

Останалите мъжаги предпочетоха да оставят проявата на джентълменство за друг, по-топъл и слънчев ден. Сгушени в палтата и якетата си, те вървяха бързо напред и нищо не можеше да ги спре да "минат през нас". 

С присъщото си чувство да запазваме присъствие на духа обаче, вместо да се разгневим, изпаднахме в дълбоко размишление.

Истината е, че ние – жените, също сме виновни днес кавалерите да са заплашен от изчезване вид. Не, причината не е в стремежа ни да бъдем независими, еманципирани и да се справяме сами с "преспите" по пътя и в живота си. Друга е: вместо да се възмущаваме от липсата на кавалерство, постепенно... свикнахме с нея и трайно се примирихме, че нещата ще бъдат такива, каквито не трябва да бъдат.

inm.com Започнахме сами да си отваряме вратите, да си взимаме палтата, да си придърпваме стола...

Към днешна дата, почти не се надяваме на мъжки комплименти, очакваме да получим такива от приятелките си.

Когато все пак някой джентълмен ни каже, че сме "красиви", си мислим, че само се шегува с нас. Или в най-добрия случай, вместо да потвърдим: "така е!", навеждаме глава и се изчервяваме до уши. Сякаш не заслужаваме да бъдем поласкани...

Ама заслужаваме! Затова, дами, нека спрем да се правим на еманципирани и оставим кавалерстването на тези, които го умеят най-добре. Защото, въпреки резултатите от днешния експеримент, сигурни сме, у нас има доста джентълмени.

Нека си признаят къде са се скрили веднага и, обещаваме, ще им позволим да си вършат работата. Само от време на време, за всеки случай, ще им припомняме какви, всъщност, са основните им задължения. А именно – да ни помагат, да се грижат за нас и да ни карат да се чувстваме щастливи и красиви.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май