Елда – семенцето, което се прави на зърно

Докато ни мисли доброто
Елда – семенцето, което се прави на зърно

Елдата е отроче на семейство Лападови и тъй като съдържа много полезни вещества в себе си, е решила, че може безнаказано да си позволи да се представя за нещо, което не е. Тя е успешен заместител на ориза в различни ястия и на овесените ядки в сутрешната закуска, а от брашното й могат да се приготвят разни печива, включително прекрасни палачинки. Казаното дотук сочи, че говорим за зърнена култура, но това не е така.

Всъщност това са семенцата на растението Fagopyrum esculentum, което може да се похвали и с красиви
бели цветове. Пчелите много ги обичат и произвеждат от тях тъмен на цвят мед, за който сме чували, че има превъзходен аромат.

Сега ще кажете: "И какво толкова?" и ще бъдете съвсем в правото си. Знаем, че ви е писнало от модните суперхрани и от проповедите, свързани с тях. Само че дайте шанс на елдата, защото тя не просто ви мисли доброто, ами е крайно семпла и непринудена суперхрана.

848966Wikipedia   

Още преди стотици години елдата е била на почит в Индия и Китай, а след това се е разпространила в Русия, където я наричат "гречка". Оттам се е понесла на пътешествие из цяла Европа. Французите правят гореспоменатите палачинки с нея, а в Япония, Корея и Тибет елдата служи за основна съставка в традиционните нудълс.

Сега ще ви изтъкнем няколко причини, поради които е хубаво да обърнете внимание на дребните кафяви зрънца, ако все още не сте:

  • Нека започнем с нежните вкус и консистенция.

  • Продължаваме хранителната емисия с научна информация от изследвания. Елдата намалява риска от достигане на високи холестеролни нива и високо кръвно налягане. Това става чрез специфичен флавоноид, който се нарича рутин. Той поддържа притока на кръв, като предпазва тромбоцитите от прекомерно съсирване. (Флавоноидите по принцип са фитонутриенти, които удължават действието на витамин C и го играят антиоксиданти.)

  • Елдата се грижи за сърцето ви не само благодарение на рутина, но и на сериозното си количество магнезий, който отпуска кръвоносните съдове и сваля кръвното налягане.

  • Следват други супер важни изследвания, които показват, че елдата и нейните "добри" съставки могат да намалят нивата на кръвна захар, което ги превръща в потенциални средства за предпазване от диабет. Това се случва най-вече благодарение на веществото D-хиро-инозитол. Макар и методите, които използва той, все още да не са съвсем ясни, засега знаем, че прави клетките по-чувствителни към инсулин и дори може да ги излъже, че е негов двойник.

  • И най-важното – елдата не е зърно, следователно в нея няма глутен. Това я превръща в подходящ заместител на пшеницата и подобните култури за онези, които страдат от глутенова непоносимост. Специално за тях се произвежда и бира от елда, защото е ужасно тези хора да бъдат лишени точно от това удоволствие. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Риби
20 февруари – 20 март