Розмаринът: аромат на здраве и живот

Богат на антиоксиданти
Розмаринът: аромат на здраве и живот

Не крием, че чувстваме особено силна привързаност към етеричното масло от розмарин. Използваме го твърде често в импровизираните си спа сесии, а ваната ни просто не може да живее без него.

След толкова години топло приятелство, дойде време да отдадем заслужена чест на това полезно растение.

Името му идва от латински език и буквално означава "морска роса", тъй като най-често се среща край солени водни басейни. Добрата новина е, че към днешна дата розмаринът се отглежда в почти всички краища на света.

Сигурни сме, че ще успеете да го помиришете в съзнанието си веднага, защото той открай време се използва в кухнята като ароматна подправка. Даваме ви вкусен пример от днешния ни обяд: гръцка салата с моцарела, овкусена с малко зехтин и щедро поръсена със сушен розмарин.

Преди да ви запознаем с останалите достойнства на този зелено-лилав (когато цъфти) сладур, нека да се поровим заедно в изпълненото му с подвизи минало.

Малко история

От далечни времена той е символ на приятелство, лоялност и уважение. В древна Гърция младоженките са носели венци от розмарин на главите си, като белег на любов и вярност. Широко разпространено било поверието, че билката е щедър подарък от богинята на любовта и на красотата – Афродита.

През 13 век кралицата на Унгария, която страдала от ужасна форма на ревматизъм, вярвала, че и на 72-годишна възраст водата от розмарин й връща силата и красотата. И вероятно е имала пълното право да мисли така, защото скоро след това получила предложение за брак от краля на Полша, който по същото време бил само на... 26 години.

По-късно, през 1665 година, когато страшна чума върлувала по села и паланки, в стаята на болните били изгаряни клончета от розмарин. Смятало се, че ароматът му пречиства въздуха.

Пак заради своите антисептични свойства, розмаринът бил изгарян и в болничните помещения през Втората световна война.

А ако се върнем в наши дни, той се припознава като супербилка най-вече заради своите антиоксидантни свойства.

Железен антиоксидант

Знае се, че розмаринът е отличен източник на бета-каротин, витамин C и витамин B6. Също така той може да се похвали с добро съдържание на тиамин, магнезий и калций.

Редица изследвания показват, че билката помага за предотвратяване на нежелани промени в строежа на ДНК. Освен това предлага отлична защита на кожата, тъй като съдържа карнозал – антиоксидант с доказано действие срещи меланом и други кожни заболявания.

Обаче розмаринът е особено известен с репутацията си на средство за подобряване на паметта. Билката съдейства за по-успешното снабдяване на мозъка с кислород. По този начин се стимулират способностите за запомняне и като цяло - функциите на мозъка.

Да добавим още, че ароматът на розмарин има силно успокояващо и отпускащо действие. Точно за това разчитаме на него във всяко релакс удоволствие.

Е, какви са вашите топли впечатления от тази билка?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май