Фитнесът на бъдещето: безплатен и на открито

Мултифункционален, сглобяем и лесно достъпен за всички. Звучи фантастично!
Фитнесът на бъдещето: безплатен и на открито

Фитнес залите имат своите добри страни, но и купища недостатъци: представляват затворени помещения; понякога са доста скъпи; не винаги са удобно разположени; работното време не устройва всички; голяма част от хората не знаят как да използват уредите; услугите на персонален треньор също са скъпи...

Тренировките на открито не са нова тенденция, но изнасянето на фитнесите навън, при това безплатно и с адекватен инструктаж тепърва ще превзема света.

Един добър пример идва от Сан Франциско, САЩ, където вече е инсталиран първият фитнес на открито от ново поколение: сглобява се лесно и може да се пренарежда, позволява изпълнение на базови упражнения със собствено тегло и е напълно безплатен.

Проектът, разработен от дизайнерското студио NewDealDesign, е наречен National Fitness Court (Национална фитнес площадка). Всяка община или общност от хора (съседи в определен район, училища, институции, компании и т.н.) в градовете на Калифорния, а скоро – и във всички щати, може да поръча собствена фитнес конфигурация. Последната се изработва, доставя и сглобява напълно безплатно, като всичко това се субсидира чрез отдаване на рекламна площ. Така и тренировките са абсолютно безплатни за членовете на съответната общност.

753284New Deal Design

Фитнесът е разработен и тестван съвместно с редица треньори и експерти, за да отговаря максимално на условията, в които се използва. Идеята е да може да се ползва както от начинаещи, така и от напреднали, без значение от възрастта и пола им.

Оборудването е разделено на 7 функционални части, които се преливат плавно една в друга и позволяват провеждането на кръгова тренировка, засягаща цялото тяло. Отделните приспособления са мултифункционални и позволяват извършването на различни упражнения само чрез промяна на хвата или позата на тялото.

Всички "уреди" са изработени от леки материали, които обаче са устойчиви на различни климатични влияния. Приспособленията са базови – халки, успоредки, степери и др., които обаче дават разнообразни възможности за тренировка.

Основната кръгова сесия трае точно 7 минути и е една пълна обиколка на площадката. Тя е подходяща преди всичко за начинаещи, но предстои разработване на варианти за средно напреднали и напреднали атлети.

Проектът е развит като част от мащабната Национална фитнес кампания (National Fitness Campain), стартирала още през 1979 г. Неин инициатор и идеолог е Мич Менаджед, който я разпространява в над 4000 града в 3 държави и я развива цяло десетилетие.

След известно прекъсване и в контекста на все по-масовото обездвижване в САЩ, а и по света, инициативата стартира с нови сили и иновативна визия. Това, разбира се, провокира и сериозен интерес, за което свидетелстват заявките за нови фитнес площадки.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май