6 ползи от ванилията

6 ползи от ванилията
Ароматът й се свързва с нежност, любов, романтика, сладост и от векове се смята за ценна. Ванилията! Всеки е виждал онези красиви ванилени шушулки, пълни с малки уханни семенца, които добавят незаменим вкус към напитки, захар на кристали, десерти. 

Интересно е, че както много други подправки с доказани ползи за здравето, така и ванилията е полезна за здравето ни, пише "За жената". 

1. Съдържа минерала магнезий, както и калий, калций, манган

Магнезият е жизненоважен минерал, необходим за цялостното здраве, участващ в над 250 процеса в човешкото тяло. Той е балансиращ минерал, за който е известно, че подпомага синтеза на енергията, здравето на мозъка и сърцето, намалява риска от резки промени в настроението, мускулни крампи, мигрена и други. 

За калия е известно, че е необходим за поддържане на здравословни нива на кръвното налягане и подпомага регулирането на водата в тялото, намалява стреса и напрежението.

Калцият пък е важен не само за костите и зъбите, но има данни, че намалява кортизола в тялото, докато манганът е от съществено значение за нашето настроение, метаболизма, функцията на нервната система и усвояването на други хранителни вещества. 

2. Ванилията е позната и като афродизиак

Има храни, които подпомагат сексуалното здраве, но също така и чийто аромат влияе на настроението ни за любов. Ванилията е точно такава. Тя допринася за повишаване на хормоните в тялото, които са свързани с любовта и щастието, като окситоцинът и допаминът например. Те ни карат да се чувстваме щастливи, влюбени.

3. Срещу тревожност и депресия

Някои неврологични изследвания са доказали, че ванилията може да има положителен ефект върху хора, страдащи от депресия и тревожни разстройства. Бърза напитка за добро настроение е чаша топло мляко, може и ядково с добавени малко ванилия и канела. Изследване, проведено в Memorial Sloan-Kettering в Ню Йорк, показва, че излагането на ванилова ароматерапия е доказано ефективно за облекчаване на симптомите на клаустрофобия.

4. Облекчава гаденето

Едно от най-добрите предимства на ванилията е, че може да помогне за успокояване на стомаха в случай на чувство на гадене. За целта в чаша вода се добавят няколко капки ванилов екстракт и напитката се изпива. 

5. За здрави на зъбите

Ванилията съдържа ванилин, който е подобен на капсаицина в лютите чушки и евганолите в подправките като канелата. Ванилинът е съединение, което има положителен ефект върху централната нервна система. Смята се, че ванилията може да помогне в борбата срещу зъбобол и инфекциите в устната кухина.

6. Облекчава храносмилателни разстройства

Билковият чай с ванилия може да облекчи храносмилателните проблеми, сочат някои западни изследвания. Просто при запарването на чая се добавят малко количество ванилови семенца.
ключови думи:
ванилия

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май