Ето храната, която е добре да ядем всеки ден

Ето храната, която е добре да ядем всеки ден

Не, не става въпрос за плодове, зеленчуци или пък ядки. Всъщност се оказва, че често дори не се сещаме точно за храната, която диетолозите препоръчват да ядем всеки ден.

Признаваме, останахме изненадани да разберем коя е тя.

А става дума за семената. Чудесен пример са тиквените, слънчогледовите, чия, мак и ленено семе.

"Често засенчени от ядките, семената са също толкова полезни, богати са на естествени мазнини, основни витамини, минерали и протеини", казват диетолозите.

Ползите за здравето от консумацията на семена също не са малко. Те включват понижаване на холестерола и обогатяването на организма ни с антиоксидантни вещества, допълват отново здравните експерти, позовавайки се на проучване.

Сред най-препоръчваните семена, които да хапваме всеки ден, са чия и ленено семе. За тях знаем, че съдържат антиоксиданти, а конкретно лененото семе има най-висок процент омега-3 мастни киселини, които подпомагат добрата функция на мозъка и сърцето.

Чия семената пък са богати на разтворими фибри, за които е доказано, че помагат в борбата с лошия холестерол. Същите тези фибри ни държат сити за по-дълго време, имат свойството да контролират нивото на кръвната захар, за да се чувстваме енергични, а и спомагат за доброто храносмилане.

Тъй като обаче, подобно на ядките, семената са калорична храна, добре е да внимаваме какво количество ядем. Най-препоръчително е да ги хапваме сутрин, като добавяме по една супена лъжица от любимите ни семена в сутрешното ни смути например.

Източник: dnesplus.bg

ключови думи:
семена

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май