Но не всичко е гибел и мрак. Простите промени в диетата могат да направят голяма разлика, казва д-р Нина Л. Блахман, гериатър в NYU Langone Health. Включването на определени храни във вашата диета може да помогне за предотвратяване на здравословни проблеми, свързани с възрастта. Ето някои здравословни алтернативи на нашите обичайни храни:

Билки за вкус. Заменете солта с билки като магданоз, шафран или розмарин, за да добавите вкус към ястията си, без да повишавате кръвното си налягане.

Боб. Фантастичен източник на фибри и растителни протеини, бобът подпомага здравето на сърцето, контрола на теглото и нивата на кръвната захар. Само не забравяйте да изплакнете консервирания боб, за да намалите количеството натрий.

Нискомаслено извара. Тази храна е богата на протеини и универсална, идеална за ястия и закуски. Ако се притеснявате от високо кръвно налягане, изберете варианти с ниско съдържание на натрий.

Тъмни листни зеленчуци. Спанакът, къдраво зеле и други зеленчуци са богати на основни хранителни вещества като фибри, желязо и калций, като същевременно са с ниско съдържание на въглехидрати и калории, което ги прави чудесни за управление на теглото и кръвната захар.

Сьомга. Заредена с омега-3 мастни киселини, сьомгата е суперзвезда за здравето на сърцето и мозъка. Освен това е източник на чист протеин, идеален за намаляване на приема на наситени мазнини.

Ядки и семена. Тези малки, но мощни храни са богати на полезни за сърцето мазнини, фибри и протеини, които помагат за регулиране на нивата на холестерола и насърчават здравето на храносмилането.

Чист протеин. Изберете постно пилешко, пуешко или растителни протеини за поддържане на мускулната и имунната функция.

Горски плодове. Богати на антиоксиданти и фибри, плодовете помагат за намаляване на възпалението и са здравословен избор за контролиране на кръвната захар.

Пълнозърнести продукти. Киноа, кафяв ориз и други пълнозърнести храни съдържат сложни въглехидрати, които осигуряват продължителна енергия и помагат за регулиране на кръвната захар.

Правенето на разумен избор на храна може да има значително въздействие върху вашето здраве, особено с възрастта. Като включват тези храни в балансирана диета, хората над 50 години могат да се справят със специфични здравословни проблеми, докато се наслаждават на разнообразие от вкусни и питателни опции. Не става въпрос за ограничаване на вашето удоволствие от храната, а за подобряването му чрез избор на храни, които поддържат енергичен, здравословен живот, пише Glasnews.bg.