Този листен зеленчук имо много ползи и е вкусен

Този листен зеленчук имо много ползи и е вкусен

Киселецът е зеленолистно растение, което се използва както като билка, така и като зеленчук. Това листо има кисел вкус, подобен на лимон и се използва често в различни ястия като супи и яхнии. Освен като хранителен продукт, киселецът се използва и в медицината като средство за намаляване на възпаленията и лечение на язвите в устата.

Съществуват различни видове киселец. Например френският киселец е по-малко кисел и горчив и има по-високо растящи и по-заоблени листа. Някои други видове включват овчи киселец, сърнешки киселец, широколистен киселец, червен жилен киселец и други. Важно да се отбележи, че има и други растения и храни със сходно име, но които не са свързани с този вид.

Киселецът е изключително хранително растение. Той е нискокалоричен, но е богат на фибри и важни микроелементи като магнезий, витамини С и А. Само една чаша суров киселец съдържа 29 калории и предоставя значителен процент от дневната доза на витамин С, магнезий, витамин А и други хранителни вещества, пише puls.bg. Високото съдържание на витамин C прави киселеца полезен за борба с възпаленията и подпомага имунната функция, докато наличието на фибри подпомага редовността на храносмилането и помага за контролиране на кръвната захар. Освен това, магнезият, който се съдържа в киселеца, е важен за здравето на костите и сърцето. 

Киселецът е свързан с няколко важни ползи за здравето, особено поради своята висока концентрация на антиоксиданти. Тези антиоксиданти играят ключова роля в защитата на клетките от увреждания, като неутрализират вредните свободни радикали. Предполага се, че те могат да помогнат за предотвратяването на различни хронични заболявания като сърдечни заболявания, рак и диабет тип 2. В киселеца се намират различни видове антиоксиданти, включително фенолни киселини, флавоноиди и каротеноиди. Някои проучвания показват, че червеният киселец има най-висока антиоксидантна активност, а специфичен вид киселец, наречен Rumex hastatus, е "показал" улавянето на вредни свободни радикали, което може да бъде полезно за лечението на невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер. 

Киселецът може да подобри здравето на сърцето. Екстрактът от киселец модифицира определени пътища, свързани с агрегацията на тромбоцитите, намалявайки образуването на кръвни съсиреци.

Други изследвания показват, че киселецът може да помогне за разширяване на кръвоносните съдове, предотвратявайки високото кръвно налягане. В същото време фибрите и антиоксидантите в киселеца също се свързват с подпомагане на здравето на сърцето. 

Някои проучвания показват, че киселецът може да спре растежа и разпространението на определени видове ракови клетки. Например някои видове киселец могат да убият раковите клетки на гърдата, шийката на матката и кожата. Освен това при смес на екстракт от киселец и други съставки се постига подобряване на нивата на белите кръвни клетки.

Ето как да си приготвите и вкусна супа от киселец (студена)

Необходими продукти: кисело мляко - 500 мл; масло - 50 г; киселец - 1 връзка; лапад - 2 връзки, може и спанак; чесън - 3 стръка пресен; копър - 2-3 стръка; орехи – около 100 г счукани; сол; черен пипер

Приготвяне: Измийте предварително зеленолистните зеленчуци и ги сложете в тенджера с вряща вода леко да се сварят, за около 5 минути. С решетъчна лъжица извадете киселеца и лапада и оставете да се отцедят. Загрейте маслото в тиган и запържете ситно нарязания чесън, като заделите част от зелената част.

След малко добавете нарязания киселец, запържваме за кратко, като бъркаме и изваждаме от съда, за да се охлади. Разбийте киселото мляко хубаво с малко вода, за да стане на гъст яйран. Смесете киселото мляко с киселеца и ситно скълцания пресен чесън. Овкусете с подправки и поднесете супата от киселец с натрошени орехи.

ключови думи:
киселец

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май