Храненето с клечки: мисия възможна

С малко тренировки
Храненето с клечки: мисия възможна

Суши! Ако преди няколко години традиционният японски специалитет ни звучеше като далечна екзотика, днес той все по-често присъства на трапезата ни. Даже се научихме сами да си го приготвяме, усъвършенствахме се и често го модифицираме по наш вкус.

Да, много обичаме малките и адски вкусни оризови хапки. Всъщност, никога не сме изпитвали проблем с кулинарната им реализация.

Може да ви се стори смешно, но най-трудно ни беше да се научим да ги ядем... с т. нар. клечки за хранене. Не, че не могат да се консумират с обикновена вилица, де (или направо с пръсти), но с пръчици наистина е по-забавно. Автентично е... някак си ;)

Признаваме си, че преди да усвоим "сложната" техника, преминахме през много неуспешни опити, които покривката ни още помни ;) Накрая разбрахме каква е истината все пак – че хапването с тях е твърде индивидуално приключение и, всъщност, никак не е трудно. И, да, не ви трябват елфски дълги пръсти, за да го осъществите. 

Така че не се шашкайте, ако утре ви накарат да се храните с тях и изобщо не се срамувайте да ги използвате. В началото може да изпитвате известно неудобство, но бързо ще свикнете и даже ще установите, че са доста по-удобни от традиционните прибори.

inm.comАко все пак имате нужда от бърз инструктаж, доверете се на този:

  • Обикновено, клечките, които се продават по магазините, са слепени. Затова първо се налага да ги отделите една от друга - няма да им причините болка, спокойно!  

  • Имайте предвид, че долната клечка трябва да стои неподвижна през цялото време. Затова е най-добре да я поставите откъм удебелената й част във вдлъбнатината между палеца и показалеца. Подпрете пръчицата с палеца. А така! Допълнителна стабилност ще й осигурява безименният, с който ще придържате от другата страна (той следва също да стои неподвижно).

  • Запомнете, че ще движите само горната клечка. Това става с помощта на показалеца, средния пръст и палеца, които я приближават и раздалечават от долната пръчица. Дори поемането на дребни късчета храна се превръща в елементарна задача, ако държите върховете на клечките възможно най-близо един до друг. По този начин ще "защипвате" яденето съвсем лесно.

Важно: ако усетите, че друга комбинация от пръсти ви е по-удобна, не се колебайте да я пробвате. Започнете да упражнявате захващането първо с големи хапки. Накрая, след като се почувствате сигурни, преминете към апетитното суши на масата. Скоро ще ви научим и да си го приготвяте сами.

И внимание: вкусно е, но не ви съветваме да прекалявате с консумацията му, защото има опасност това да се отрази на фигурата ви.

Е, успех! Не изпускайте хапката, ей!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май