Кьопоолу

По селски
Кьопоолу

Рецептите за кьопоолу са толкова много, колкото и рецептите за печени картофи. Въпреки това смятам да ви споделя рецептата на нашето семейство, която с радост приготвяме вкъщи вече няколко поколения наред и като че ли всяка от дамите във фамилията добавя по нещо малко за разкош.

Хубавото на тази традиционна семейна рецепта е, че може да се приготви голямо количество печени патладжани и червени чушки, които да се замразят във фризера и при нужда да се приготви кьопоолу буквално 2-3 часа преди консумация. Друг удачен вариант е да си оставите една част от кьопоолуто да се хапва на момента в рамките на 1 седмица, а останалото количество да се сложи в буркани и да се консервира за предстоящите зимни месеци.

Необходими продукти:

1560732Thinkstock/Guliver

2-3 патладжана
2-3 червени или зелени чушки
1/2 чаена чаша орехи
2 скилидки чесън
3 супени лъжици зехтин
1 връзка магданоз
щипка черен пипер
хималайска сол на вкус

Изпечете и обелете патладжаните и чушките. Сложете ги в блендер или използвайте купа, за да използвате пасатор. Към тях прибавете предварително смлените орехи, чесън, зехтин, черен пипер и сол на вкус. Пасирайте до получаването на еднородна смес. В случай, че желаете да усещате орехите, то ги добавете накрая заедно с магданоза.

Лично аз не харесвам в кьопоолуто да има лимон или оцет, но според вашия вкус можете да добавите. Сервирайте с филийка препечен хляб и комбинирайте със сезонна салата. По този начин ще получите прекрасен здравословен обяд!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Близнаци
22 май – 21 юни