Добрите новини за здравето през 2011

За бирата, комедиите и оксидативния стрес
Добрите новини за здравето през 2011

Евала на всички експерти, които през отиващата си година работиха неуморно както в името на науката, така и със стремеж да подобрят здравето на милиони хора по земята! Надяваме се, че ще продължат да се трудят по същия начин и, че няма да си позволят лукса да ни разочароват ;)

И, да, през 2011 те буквално ни затрупаха с интересни изследвания, които ни накараха да се замислим върху редица важни въпроси. Все пак няколко от откритията им наистина напълниха душите ни с щастие. Избрахме тези три, които, сигурни сме, ще зарадват и вас:

Чаша тъмно, моля!

Новината, че умереният прием на бира оказва положително въздействие върху здравето, изобщо не е от вчера, имате право. От години различни специалисти проучват многобройните качества на любимата напитка на хиляди хора по света.

Към края на лятото обаче стана ясно, че тъмната й версия е значително по-полезна, защото съдържала повече желязо от по-светлата си посестрима.

Преди седмица пък резултатите от друго изследване показаха, че умерената консумация на бира може би има сходен здравословен ефект с този на виното и може да понижи риска от някои сърдечносъдови заболявания. Иху!

Разбира се, далече сме от идеята да повярваме в лечебната сила на който и да е алкохол, но мисълта, че в чашата ни плуват важни за организма вещества, със сигурност ще ни накара да я изпием до дъно ;)

Смях в киното

И това откритие не е съвсем ново, но сме проверили неговата достоверност и сме длъжни да ви го припомним. Филмовите критици биха определили голяма част от комедиите като крайно неуспешни... Но според учени, веселите, неангажиращи продукции оказват по-положително въздействие върху организма, отколкото драмите и тъжните истории, разказани на голям екран.

inm.comОказва се, че, наблюдавайки забавните екранни превъплъщения на Чарли Шийн от 90-те години, например, кръвоносните съдове в тялото ни се отпускат и през тях преминава повече кръв. Обратно, гледането на военни филми (с брояч на трупове в тях) причинява стесняването им и, логично, затруднява кръвообращението. Последното пък може да доведе до различни здравословни проблеми, с които обаче ще си позволим да ви занимаем в друг материал.

Цялата истина е, че смехът е здраве – така че ви съветваме да го упражнявате не само пред екран, но навсякъде, където намерите за добре.

Свободни радикали, свободни радикали! 

А така! Съвсем наскоро научихме, че оксидативният стрес, който се смята за основна причина за стареенето на клетките, всъщност, може и да не е толкова опасен. Проучването е съвсем прясно, а интересните резултати от него, може да видите тук.

Какви са крайните изводи? Съвсем простички. Пийте бира (в умерени количества обаче), смейте се повече и не се притеснявайте, че остарявате с годините ;)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май