За цигарите и хората

Но не с любов...
За цигарите и хората

Честит първи ден без тютюнев дим на обществени места в България! От 00.00 часа тази нощ в заведенията, офисите, на детските площадки, спортните игрища и т.н. пространства пушенето е забранено.

Проверките дали законът се спазва започнаха веднага, а министърът на здравеопазването Десислава Атанасова заяви, че до обяд в София са съставени 4 акта за нарушаване на забраната в София, 3 в Пловдив и 1 във Варна. Данни за по-малки населени места като с. Безмер, община Ямбол, например, няма, но няма и да има ;)

Дотук с новините, ръкоплясканията, освиркванията. Законът за забрана на тютюнопушенето на обществени места предизвика масова и ожесточена дискусия, подкрепена, разбира се, и от двата "лагера" с купища аргументи (някои от които, откровено казано, малоумни)...

Стигна се до там, че пушачите се обявиха за дискриминирани и, ех, ако можеха само!, биха съдили държавата, и злите непушачи, и целия ужасен свят, които им забраняват да си димят за удоволствие, където си искат. Бохемска рапсодия, преведена на български, м?

От другия лагер пък не спряха да размахват победоносно (и поучително) показалци, да развяват статистики за заболеваемостта от рак на белия дроб и да дишат демонстративно ;) Очаква се скоро непушачите да организират флашмоб, правейки мексиканска вълна, свързваща новозавоюваните територии без дим. Този акт безапелационно ще влезе в Рекордите на Гинес и още няколко класации, за назидание.

Разсъжденията за политически и икономически интереси зад приемането на горния закон не смятам да коментирам, както и влиянието му върху глобалното затопляне, смога над София и срива на бизнеса. Въпреки че се чудя защо нито един мол (респективно – нито един ресторант за бързо хранене) не остана празен, след като там никога не е било позволено да се пуши...?

Съществената привилегия, която, според мен, даде забраната на цигарите е, че мога да избирам да не преча на другите (като пуша вкъщи, навън или никъде) и също така – другите да не пречат на мен, изправени пред същия избор. Защото моето право на "лична свобода" (?!?) не би трябвало да застрашава здравословното състояние и добруване на което и да е друго човешко същество. Точката се вижда, нали?

П.П.: Вече имам няколко сериозни и не особено красиви примера за жлъчни спорове и дори скандали между приятели, които само до преди седмица вечеряха заедно ту в опушени ресторанти, ту в такива без следа от цигарен дим.

Чудя се само защо поредното повишение на цената на тока/парното/водата/бензина и т.н. не води до подобни обществени полемики и опити за нерегламентираното им потребление, както Андрей Слабаков призова да се купуват цигари без бандерол?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 5
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 5
    от Не е посочен | 01.06.2012 | 18:51
    Когато гласувах, нямаше такъв закон в нито една предизборна платформа. Някой решава да си прави експеримент с най -бедните в Европа и хоп...европейска демокрация.
  • 4
    от Не е посочен | 01.06.2012 | 18:43
    Аз, като гласувах, нямаше такъв закон в нито една предизборна програма. Някой си решава някъде и хоп...експеримент с най-бедните в Европа. Европейска демокрация.
  • 3
    от Не е посочен | 01.06.2012 | 18:39
    Отговор на коментар #1 от : Г-н Василев, убедена съм, че и на вас/до вас се е случвало да "сервират" пепелник в зала за непушачи. Това не е избор :) Законът, според мен, няма да съществува дълго, или поне не в този си вид, защото наистина е глупав. А икономическите и политическите причини не коментирам, тъй като има доста теории по въпроса :)
  • 2
    от Не е посочен | 01.06.2012 | 18:36
    Отговор на коментар #1 от : Vasko bulgarina ne ovca ami ... jivo tele si e.Sedi i si trae,hodi da pishte v internet kolko ne mu harsvalo i do tam !
  • 1
    от Не е посочен | 01.06.2012 | 18:29
    Г-це Дикова, не е редно след като си позволявате да коментирате темата да отминавате една съществена част от нея и тя е ИКОНОМИЧЕСКИЯ интерес. В днешни дни всичко се прави в защита на нечий интерес, поразсъждавайте чий интерес обслужва тази забрана! Що се касае до споменатата привилегия вие я имахте и преди това, но преди това съществуваха зони за пушачи в заведенията, които сега са отнети и определено им е нарушено човешкото право на избор, избор който дори се гарантира от конституцията, която бе за пореден път потъпкана с този глупав закон, на който българина МОГА ДА ВИ ГАРАНТИРАМ ще намери цаката и ще превърне в поредния, който не спазва. Българина не е овца и хич не обича глупавите закони!!!

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май