И твоето сърце не харесва понеделник сутрин

Сънят е най-добрия лечител
И твоето сърце не харесва понеделник сутрин

Понеделниците могат да бъдат ужасни, особено след няколко дена почивка!

Едва ли ще изненадам някой от вас с тази си констатация. В крайна сметка връщането към обичайното ежедневие е най-трудната част и дори кафето или традиционния чай не могат да ви помогнат да се вдигнете от леглото и да се настроите на работна вълна.

Оказва се, че според ново изследване, освен че не харесвате понеделниците и вашето сърце не ги одобрява!

Според учените дори рутинните промени в съня, които се повтарят всяка седмица като това да спите до късно през уикенда и по празниците, а след това с настъпването на понеделник сутрин да ставате рано може да се окаже сериозен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания и дори диабет.

1617524Thinkstock/Guliver

Експертите изучавали съня установили, че най-стресово се оказва събуждането в понеделник сутрин, тъй като организма вече се е настроил на вълна почивка и именно през нощта неделя срещу понеделник е свързана с неспокойствие, което се изразява в многокрако събуждане в кратки интервали от време, за да не успи човек.

Именно тук се крият и най-сериозните рискове за здравето, защото посрещате работната седмица двойно по-изморени отколкото сте били непосредствено преди почивните дни!

В редица предишни изследвания свързани със съня е ставало ясно, че работата на смени, също има натоварващ ефект за сърцето и мозъка, което води до нарушения и в нервната и хормонална система на човек.

Според проучването публикувано в списанието Clinical Endocrinology & Metabolism става ясно, че всички възрастни участвали в изследването между 30-54 годишна възраст, които били в добро здраве - работили 5-6 дена в седмицата и почивали 1-2 дена, в които си позволявали да спят 1-2 часа повече от обичайното били с повишено ниво на стреса и невъзможност да станат отпочинали в понеделник сутринта.

Причините според учените се крие в изместения ритъм на организма, който се опитваме всеки понеделник да върнем към обичайното ежедневие. Най-сериозният капан е във факта, че в делничните дни обикновено си лягаме към 22.30 или 23.00 часа, в неделя обаче тъй като сме отпочинали може ненадейно да си легнем с час или два по-късно, което моментално скъсява времето ни за пълноценна почивка. В резултат на което ставаме сутринта в понеделник доста по-изморени отколкото, преди почивните дни.

Експертите са на мнение, че ако искаме да запазим здравето си, то е по-добре да следваме равномерен ритъм на живот през всички дни на седмицата, за да не подлагаме организма на стрес, който може да отключи някое коварно заболяване.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април