Какво трябва да знаете, преди да се татуирате

Потенциалните рискове от татуировките
Какво трябва да знаете, преди да се татуирате

Татуирането винаги крие своите рискове, дори в случаите, когато се извършва от специалист и в стерилна среда. Оказва се обаче, че най-често цитираните рискове от алергична реакция, бактериална инфекция, хепатит или тетанус не са единствените опасности след поставяне на татуировка.

Учени алармират, че потенциално токсични нанопродукти в състава на мастилото за татуировки може да преминат в кръвта, да циркулират с нея в тялото и да оцветят и увредят лимфните ни съдове.

Необходими са допълнителни проучвания за изясняване дали това е толкова опасно за здравето последствие. Докато стане това обаче специалистите препоръчват към поставянето на татуировки, и особено към избора на мастило, да се подхожда с повишено внимание.

Данните за връзката между татуирането и последствията върху лимфните съдове се потвърждават от специализирано лабораторно изследване на лимфните съдове и взети кожни проби от хора с татуировки. След рентгено-флуоресцентен анализ е установено, че при почти всеки втори човек с татуировка има повишено ниво на метали – алуминий, желязо, хром, никел – в кожата и в лимфните съдове. В някои случаи, особено при хора, татуирани със синьо или зелено мастило, се установяват дори силно токсични химични елементи като кадмий, живак и др.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Стрелец
23 ноември – 21 декември