Мазнините говорят – Част 4

За корема, стреса и още нещо...
Мазнините говорят – Част 4

С последната част от поредицата за връзката между хормоните и подкожните мазнини ще се постараем да дадем отговор на един от най-наболелите въпроси, а именно: "Защо, о, защо имам корем и той не иска да си тръгне?". Ако се чудите за какви хормони и какви мазнини говорим, можете да научите това в Първа, Втора и Трета част.

Корем

Мазнините в коремната област изключително много се влияят от хормоните кортизол и тестостерон. На първо място ще разгледаме методите за контрол на кортизола, тъй като високите му нива са по-значимият от двата фактора:

  • Намалете нивата на стреса. Идентифицирайте най-големите източници на стрес в ежедневието си и се опитайте да ги неутрализирате. Сменете работата. Намерете си вдъхновяващо хоби. Влюбете се. Радвайте се на малките неща. Медитирайте.
  • Наспивайте се. В статията ни за сладките сънища ще откриете ценни съвети в тази посока.
  • Не приемайте т.нар. НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства). Освен, че имат негативен ефект върху кортизола, те намаляват протеиновия синтез в тялото. Придържайте се към естествени противовъзпалители като рибеното масло и се погрижете за контузиите си.
  • Не правете продължително кардио. Установено е, че подобен тип активност причинява покачване на кортизола, така че се придържайте към кратки интервални сесии.
  • Хранете се качествено след тренировка. Нивата на кортизол значително се повишават при тежка физическа работа и имате нужда от достатъчно хранителни вещества, за да ги върнете в нормални граници.

Покачване на тестостерона:

  • Приемайте достатъчно цинк с храната или като добавка. Добър хранителен избор са черният дроб и сусамът. Ако предпочитате да суплементирате, вземайте по 30 мг на гладен стомах преди лягане.
  • Приемайте наситени мазнини. Холестеролът е необходим за производството на тестостерон.
  • Заложете на базови, многоставни движения в тренировката си. Упражнения като клек, мъртва тяга, избутване от лег и набирания повишават секрецията на тестостерон в много по-голяма степен, отколкото изолиращите движения.


Под мишницата
Ако една от най-дебелите ви кожни гънки при измерването е тази под мишницата, то най вероятно имате проблем с щитовидната жлеза. Постарайте се да приемате достатъчно йод и омега-3, както и витамини А и D. Елиминирайте соята и храните, съдържащи глутен от менюто си.

Надяваме се, че в рамките на поредицата за "говорещите мазнини" сме успели да ви въоръжим с още информация, която да приложите в борбата за по-добро здраве и външен вид. Бихме желали да акцентираме, че въпреки всичко казано дотук, човекът не е просто сбор от отделни части, а единно цяло и трябва да бъде третиран като такъв. Правете нещата, които подобряват цялостното ви благосъстояние и кондиция и бъдете сигурни, че тялото ви ще бъде в хармония.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май