Наркотик ли е захарта за вас?

Наркотик ли е захарта за вас?

Има я навсякъде. Съблазнява и омайва на всяка опашка в магазина. Тя е утеха за мнозина, награда и зависимост, особено ако сте поставени под сериозен стрес.

Предлагам ви едно интересно интервю поместено в шведския ежедневник Афтонбладет с медицинската сестра Битен Янсон, която е автор на книгата "Захарната бомба във вашия мозък". 

Можем ли да поставим захарната зависимост с всички останали, като комар, секс или алкохол? 

Абсолютно същото е. Захарта може да изгради изключително силна зависимост у човека. Тя се намира в много примитивна част на мозъка - рептилния мозък (от влечуго, змия). Много алкохолици, наркомани и никотинисти са започнали от захарната зависимост.

Какво е да почувствате силна нужда от захар? 

Като невероятно силна болка. Мозъкът ви е като обсебен от мисълта за сладко, получавате нервни спазми, пулсът се покачва и не ви сдържа на едно място.

Какво влияние върху тялото оказва предозирането със захар? 

Тялото е силно стресирано. Екстремната продукция на инсулин (хиперинсулинемия) е опасна и вредна за здравето. Тя причинява недостиг на хранителни вещества в организма и покачване на теглото. Може да причини нарушения на съня и  концентрацията. Пречи на тялото да изпадне в дълбок сън и с това нарушава способността му да се възстановява и лекува.  Оттам започват и голям брой други проблеми, но най-вече необясними внезапни промени в настроението и характера на индивида. 

Защо някои хора са по чувствителни към захарта от други?

Защото ние всички сме уникални от биохимична гледна точка. Мозъкът и преди всичко системата ни за самонаграждаване и техните сигнални субстанции (например отделяне на допамин и бетаендорфини) реагират различно при всички индивиди. Тези разлики са както наследствени, така и придобити.

Какво да правим ако смятаме, че имаме зависимост към захар?

Потърсете професионална помощ. Има много специалисти, които могат да ви помогнат.


Най-добрите съвети, за да се спасите от захарната зависимост:

1. Насочете се директно към проблема! Спрете с всичко сладко, дори и подсладители. Заместването на захарта с подсладител може да стане причина да не издържите и да се върнете към захарта. Действайте без компромис.

2. Изхвърлете захарта! Изхвърлете от шкафовете и хладилниците всичко сладко. Рискът да се поддадете на изкушението е по-нисък ако трябва да идете до магазина за нещо сладко.  Заместете празните местенца с вкусна и здравословна храна. 

3. Направете го заедно! Много по-лесно е да спрете захарта, ако партньорът ви е с вас. Така вместо да се изкушавате постоянно, ще можете да се подкрепяте взаимно.

4. Четете съставките на опаковките! Внимавайте за скритата захар, която се слага в много от храните.

5. Спрете да гледаде на сладкото като награда! Ако искаде да се наградите, идете на масаж, купете си красиви обувки или гледайте забавен филм. Храната не бива да се ползва като награда.

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април