Ръцете – огледало на здравето

Разшифроваме завета на древната източна медицина
Ръцете – огледало на здравето

Ако очите са огледало на душата, според традиционната източна медицина ръцете пък са огледало на здравето. И въпреки че съвременните специалисти подхождат с известна критичност към тази зависимост, ние не подценяваме факта, че дланите наистина могат да сигнализират за редица заболявания.

Като важен и чувствителен орган, кожата активно участва в обмена на веществата в тялото, в процеса на дишане и на отделяне на токсини. И така, когато в организма възникне проблем, това неминуемо се отразява и на ръцете, променяйки цвета и вида ѝ изобщо.

Преди да ви разкажем за външни промени в крайниците, които могат да бъдат считани за симптоми, подчертаваме, че консултацията с лекар е задължителна във всички случаи. А ето и за какво да разгледате ръцете си:

Температурни изменения 

  • Например, влажните ръце са характерни са хиперфункция на щитовидната жлеза, а сухите – за хипофункция на този орган. В такива случаи е добре да се изследват храносмилателната система и кръвта.
  • Студените горни крайници обикновено се свързват с нарушения на периферното кръвообращение и алармират за липса на витамин В3 (ниацин). Противоположното явление – горещи длани, е признак за затруднения, които черният дроб изпитва в процеса на детоксикация.
  • Ако кожата на ръцете се "бели" на малки люспички, организмът най-вероятно страда от недостиг на витамини А и D. При значително по-големи люспи обаче, консултацията с дерматолог е задължителна.
  • Неприятни сърбежи по страничната част на показалеца? Това може да предупреждава за проблеми с дебелото черво.

 Цветови изменения

  • Пурпурният цвят по краищата на пръстите обикновено е признак за проблеми с храносмилателната система.
  • При жълтеникав оттенък и нетипични зачервявания по кожата е важно да се изследват черния дроб и жлъчката. Възможно е в тези органи да протича възпалителен процес. inm.com
  • Кафявите петънца по горната част на ръцете не се свързват само с напреднала възраст. Те също подсказват за възможни проблеми с жлъчката.
  • Сивата, със зеленикав нюанс, кожа говори за проблеми с бъбреците. Най-често този цвят се появява при бъбречна недостатъчност.
  • Нашарената от няколко цвята кожа обикновено е реакция към голямо натрупване на токсини в организма.
  • От друга страна, бледата, до бяло, кожа може да подсказва за два проблема: анемия, свързана с дефицит на желязо или нарушения в дихателната система. При подобно явление е препоръчително да се направи пълна кръвна картина. 
  • Бледата кожа, със син оттенък (особено по ноктите, но и по носа и устните), е сигнал за сърдечносъдови нарушения.
  • "Мраморните рисунки" по дланите са белег за отслабване на стените на кръвоносните съдове и за образуването на подкожни хематоми. По този начин се проявява вегетативно-съдовата дистония. Е, симптомите ѝ далеч не са опасни, а само леко неприятни.

Периодично изтръпване на кутретата и на палците, неправилна форма на ставите и гънки, тип бръчки, върху краищата на пръстите отново могат да са белег за потенциални заболявания.

Ехо, няма място за паника! Даже и да забележите странни окраски по тялото си, това не винаги означава "Проблееееем!". Измененията може да се дължат на временен хормонален дисбаланс или резки промени в климата - посиняването на ръцете през зимата не е симптом, нали така?

Пък и ако обръщате внимание на знаците, които тялото ви изпраща, определено ще си спечелите добро здраве :) Често то знае най-добре!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Риби
20 февруари – 20 март