Саксии и къщички за птици от пластмасови бутилки

Еко креативност от Португалия
Саксии и къщички за птици от пластмасови бутилки

Вероятно ще се съгласите, че пластмасовите бутилки са сред най-вредните за природата отпадъци. Точно затова много се радваме на добри идеи, които дават възможност за повторното им използване. Под каквато и да е форма :)

Последното добро хрумване в това отношение идва от Португалия, при това по инициатива на компания, която бутилира минерална вода. Става дума за Serra da Estrela, известна със своите еко кампании, сред които например засаждане на дърво за всяка продадена бутилка вода.

Последната им зелена инициатива стартира през миналата есен, заедно с еко платформата ReMix. Целта е да се намери значимо приложение на пластмасовите бутилки, които са изпълнили своето предназначение и са се превърнали в отпадък.

Предизвикателството е възложено на местното криейтив студио Colectivo da Rainha, което с удоволствие го приема. А резултатът е повече от забележителен: дизайнерите предлагат цели два варианта за оползотворяване на бавно разградимия боклук – под формата на прозрачна саксия и като къщичка за птици.

Colectivo da Rainha изследвали възможностите за обработка на изходния материал и установили, че този вид пластмаса, наречен PET, може да се обработва доста лесно след нагряване. Така те оформили саксии с различни размери, а от целите бутилки получили къщички за птици. Последните наподобяват истински къщи, чиито вход е гърлото на бутилката, а дръжката й дава възможност на птичките да кацат.

763277Colectivo da Rainha

Очаква се креативните творения от пластмаса да се продават скоро чрез сайта на ReMix срещу символична сума. Повече техни снимки - в галерията :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април