Йога за бъдещи майки

Специалните упражнения по време на бременност са полезни за цялото тяло
Йога за бъдещи майки

Казват, че най-голямото предизвикателство в живота на всяка жена е... раждането. Няма значение колко истории сте чували за това събитие, бъдете сигурни, че ще преживеете само една - вашата.

Истината всъщност е, че е почти невъзможно да се подготвиш психически за подобно изпитание и, особено, ако е за първи път.

Обаче сте свободни физически да настроите тялото си на вълна "раждане" винаги, когато пожелаете.

За бременните, разбира се, не са препоръчителни силовите тренировки или интензивните кардио упражнения през първите три месеца от бременността.

Това е така, защото в началото плодът все още не е добре захванат за плацентата.

Сега обаче ще предложим на бременните нещо много интересно – йога курсове, специално създадени за тях.

Ползата от йога

Докато коремът ви расте, тялото доста трудно приспособява присъщото му чувство на баланс към новосъздалата се ситуация. Естествено, в един момент ще усетите, че няма никакъв начин да докоснете пръстите на краката си.

От друга страна, по време на бременност, в организма на жената се отделя в много по-големи количества от обичайните т. нар. хормон "релаксин". Както говори името му, неговата цел е да отпусне връзките в таза, така че бебето да премине по-лесно през родовия канал. Това означава, че точно в този период от живота си вие сте доста гъвкави, без дори да подозирате.

"Йогата има поне два доказани ефекта върху човешкия организъм", обяснява Анабел Харгрейв, йога инструктор в Лондон.

"От една страна, практикувайки я, научавате движения, които до този момент не сте и фантазирали, че ще може да изпълните. От друга – благодарение на нея започвате да се чувствате по-спокойни и отпуснати", пояснява тя.

Какво да очаквате?

Всъщност йога означава "връзка". Тази философска система учи човек как да свързва в едно хармонично цяло ума, душата и тялото.

"Йогата за бременни помага на жената да опознае тялото си. А последното е адски полезно и необходимо преди раждането", пояснява още Анабел. "Когато свикне да диша правилно (в унисон с цялото си тяло), жената се оттърсва от напрежението и стреса", казва още тя.

Разбира се, тук доста от позите се изпълняват в седнало положение, а вниманието се фокусира главно върху дишането и изправената стойка.

Позите се редуват плавно, като всяка бъдеща майка се стреми да намери онази, която действа най-добре на нейния организъм.

А след тренировката може да се съберете и да поговорите за това, което ви вълнува и което другите – небременните, всъщност няма как да разберат.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май