Поза на седмицата: Риба

Да поплуваме на шалтето, а?
Поза на седмицата: Риба

Сигурни сме, че сте изпълнявали много от асаните в йога - Дърво, Мост, Кобра... Или поне вече сте чували за тях, нали? Да, всички те са прекрасни упражнения, които лесно може да интегрирате в практиката си.

Е, Матся асана е още едно готино движение, което, уверяваме ви, ще усвоите адски бързо. Терминът идва от санскрит и в буквален превод означава "риба".

Ползи: позата ще ви позволи да разтегнете хубаво цялото тяло – от пръстчетата на краката до раменете. Тя ще ви даде чудесен повод да активирате и функциите на щитовидната жлеза, тъй като предполага своеобразно извиване на врата. Освен това, съдейства за облекчаване на болката в гърба и кръста.

Традиционно, асаната се изпълнява от легнало положение, при което краката са в лотос. Но може да се практикува и с изпънати напред крайници. На начинаещите искрено препоръчваме втория вариант.

Хайде, нека я изпълним, искате ли?

  • В случай, че все пак се спрете на първата възможност, легнете на постелката и кръстосайте краката в лотос. За да стане това, трябва леко да извиете гърба. В същото време обаче, не отлепяйте дупето от пода.

  • Сега хванете палците на крайниците си и с помощта на ръцете избутайте гърдите напред и нагоре, като отново извиете гърба в своеобразна дъга над шалтето. Накрая отпуснете врата и главата, като опрете темето в пода.

  • Ако пък решите да стартирате "рибната" си сесия с изпънати в шпиц крака, бързо сложете ръцете под дупето. Ползвайте опората на лактите, за да извиете гърба и да изпъчите гърдите по гореспоменатия начин. Главата отпуснете назад, а темето опрете в земята.

  • Останете в позата за около 5 вдишвания и издишвания, после бавно вдигнете главата (без резки движения, моля!) и отпуснете гърба отново на постелката.

inm

Приятно е, нали?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април