На алтернативна война с акнето

Едно нетрадиционно оръжие в борбата с пубертетния ужас
На алтернативна война с акнето

Едва ли има човек на тая планета, чиито планове за визуален блясък и тотална неотразимост не са били осуетявани от акнето. И ако имаше някакъв начин да си възвърна всички средства, които някога съм пръснал в опитите си да преборя това проклятие, сега навярно щях да пиша тази статия от чартърния си самолет, заобиколен от полуголи стюардеси... добре, де, да кажем, че временно бих забогатял.

Но такъв начин няма и това е тъжно. Весело е обаче, че има шанс акнето да бъде третирано по напълно естествен начин, при това – почти безплатно. Казвам, че има шанс, защото от едно известно време не съм имал тестови субекти по себе си и единствено съм чел за този метод. За него обаче има много добри отзиви, пък и нищо не ви коства да опитате.

Акнето на практика представлява запушване и възпаление на космените фоликули и придружаващите ги себумни жлези. Това обикновено е последвано от колонизация на фоликулите с бактерии от вида Propionibacterium acnes, водеща до възпаление. Тялото се опитва да противодейства на това възпаление, изпращайки на мястото множество бели кръвни клетки (неутрофили). Голяма част от тях умират в процеса и по този начин на мястото на събитието се формира гной. Ето как вие се сдобивате с позорното образувание, известно още като младежки пъпки.

inm.comМного от комерсиалните препарати за третиране на акне имат за цел да избият въпросните бактерии и затова в състава им са включени неща като бензоил пероксид и различни антибиотици. Гадините са особено чувствителни и към ултравиолетовата светлина, но съгласете се, че не всеки има възможността да кисне на слънце по цял ден, особено предвид "онзи сезон", който вече тропа на вратата.

Но да пристъпим към веселите новини, които ви обещах. Те са, че за P. acnes има и още един вид смъртоносна енергия, която човечеството доста добре е овладяло. Това, дами и господа, е топлината. По експериментален начин е установено, че третирането на възпаленото място за 3 минути с температура около 50°C доста успешно разкарва повечето пъпки в рамките на един ден. Ефектът може би се дължи и на свойството на топлината да разширява кръвоносните съдове и другите тъкани. Така вероятно се улеснява прочистването на фоликулите и жлезите от натрупания себум. Смъртоносното действие на високата температура пък ви спестява зачервяването и имунната реакция, в резултат от която пъпката загноява.

inm.comСега е моментът да помислите за подходящи за целта предмети около вас. Това може да е захранващото устройство на вашия преносим компютър, чаша с чай или кафе, нагорещена лъжица или пък една от онези торбички с гел за топли и студени компреси, които се продават по аптеките.

Забележете, че 50 градуса са доста далеч от температурата, която може да причини изгаряния. Колкото по-голяма поносимост имате към горещо, толкова по-добре за вас и толкова по-зле за бактериите. Не се изкушавайте да посягате към ютията, обаче...

За този метод се казва, че е най-ефективен при новообразуващо се акне. Ако имате пъпка, която вече е възпалена, недейте да очаквате чудеса. Това не означава да прибегнете към класическото изтискване обаче, тъй като това само ще влоши инфекцията. Имайте предвид, също така, че тук не става дума за лечение. Винаги ще имате бактерии Propionibacterium acnes по кожата си. И докато имате завишена продукция на себум, рискувате да се будите с изненади по лицето и други части от тялото. Единственото, което ви остава, е да реагирате пред свършения факт и това е един подход, с който бихте могли да експериментирате без особени усилия и средства.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април