Отказването от лака за нокти е първата стъпка към по-добро здраве

Възстановете състоянието на ноктите си!
Отказването от лака за нокти е първата стъпка към по-добро здраве

Не е тайна за никой, че в лаковете за нокти се съдържат различни видове вредни химикали, които вредят на здравето ни.

Преди време екологични групи призоваха за забрана на дибутилфталат DBP, химикал, използван в лаковете за предпазване от напукване. Причината за премахването му от лаковете за нокти се крие в съществуването на редица доказателства, че е свързан с  възникването на рак, както и с дългосрочни проблеми с плодовитостта при новородени момчета.

Съществуват компании, които спряха употребата му, но все още има много други, които продължават да го използват. Европейският съюз забрани употребата на DBP през 2004 година, но до колко тази забрана се спазва от всички компании едва ли някой може да се ангажира с даването на 100% гаранции.

Д
ори самият аромат на лаковете позволява да вдишаме огромно количество химикали, чийто коктейл вреди на ендокринната система, канцерогенни и с неблагоприятен ефект върху белите дробове.

Лично за себе си съм взела решение в продължение на повече от половин година да не използвам лак за нокти. Давам почивка на ноктите си, обонянието и в същото време, когато искам да ползвам лак, то той от натурален. Вече има достатъчно подобни био лакове, с които можете да се снабдите, дори тук в България. Вярно е, че пада доста бързо, но все пак е щадящ за здравето ви.

Предлагам ви 3 неща, които ще забележите в мига, в който спрете да използвате лак за нокти.

1634813Thinkstock/Guliver

Ноктите ви ще станат по-здрави

В мига, в който спрете с употребата на лак за нокти ще почувствате още след първите 2-3 седмици, че ноктите ви стават по-здрави и не се чупят толкова лесно. Освен това в рамките на 1 месец ще се възстанови и изгубения блясък на ноктите.

Жълтият цвят по ноктите ще изчезне

Когато спрете с употребата на лак още на втората седмица ще забележите, че им се възстановява нормалния цвят и този жълтеникав отенък по ноктите сякаш сте изпушили 2 кутии цигари ще изчезне.

Малките бели петна по ноктите ще изчезнат

Когато спрете с употребата на лак за нокти малките бели петна по тях ще изчезнат, както и неравностите значително ще се загладят. Благодарение на кислорода и почивката от химикалите ноктите ви ще бъдат в перфектна форма още след първата седмица.

Не ползвайте лак за нокти, ако сте бременна, тъй като съществуват редица доказателства, че коктейла от химически съставки до голяма степен е свързан с абортите, възникването на вродени дефекти у плода, както и развитието на някои белодробни заболявания. Лаковете съдържат формалдехин, толуол и дибутилфталат и трифенилфосфат, последният от които се свързва с ранно начало на пубертета и затлъстяването при децата.

Освен това ноктите дават изключително точна диагноза за състоянието на нашето вътрешно здраве и всяка промяна може да откриете проблемите много преди те да са се задълбочили. Не така обаче ще са нещата за вас, ако покривате ноктите си с лак, тъй като дори когато го премахвате няма да можете да се ориентирате безпогрешно за вашето здраве.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Риби
20 февруари – 20 март