Премахнете тъмните петна по кожата

Без скъпи кремове и процедури
Премахнете тъмните петна по кожата

Тъмните петна са знак за някаква "повреда" на кожата. Какви са причините за тях и как сами да се преборим с тъмното оцветяване, в домашни условия, без химически продукти.

Причините

Най-често причината за тях е хиперпигментация или иначе казано - свръхпроизводството на меланин на тези места по кожата. Ако забележите такива тъмни петна по тялото си, трябва да се консултирате с дерматолог, за да установи каква е причината за появата им. Съществува риск малките черни участъци да са се появили вследствие на хормонален дисбаланс или неправилното функциониране на черния дроб. А ако той не си върши правилно работата, значи токсините не се извеждат от клетките. Понякога, по време на бременност, също може да се появи тази тъмна пигментация. При продължително излагане на слънце е нормално да се появят подобни тъмни участъци по кожата ни, защото тя произвежда допълнително меланин, за да се предпази от UV-лъчите. Най-често, при хората над 40-годишна възраст, се появяват такива по-тъмни участъци, които се наричат "старчески" петна.

1530796Thinkstock/Guliver

Домашни средства против тъмни петна


Мед. Медът има много регенериращи свойства за кожата. За да избледнеят тъмните петна, намажете ги с мед и оставете да престои около 20 минути. След което просто отмийте с вода. Можете да добавите и малко масло от пшеничен зародиш, който има изсветляващо действие върху кожата, без да я дразни.

Мляко. Млечната киселина в млякото спомага за подобряване текстурата на кожата и има избелващо действие. Напоете памучено тампонче с мляко и нанесете върху засегнатите области. Можете да използвате обикновено мляко или мътеница. Тя се получава при производството на масло от полу-ферментирало мляко и може да се приготви в домашни условия. Смесете мътеницата с пресен доматен сок в съотношение 2:1, нанесете с памуче върху кожата и отмийте след 15 минути.

1530799Thinkstock/Guliver

Бадеми.
За да си приготвите продукт за третиране на тъмни петна с бадеми, трябва да изпълните няколко стъпки. Първо, накиснете една шепа бадеми в мляко и оставете да престои през нощта. На сутринта обелете бадемите и ги пасирайте. Прибавете една чаена лъжичка масло от сандалово дърво и една – мед. Разбъркайте, нанесете върху засегнатите участъци и отмийте след 30 минути.

Лук. Сокът от лук ще ви помогне да изсветлите потъмнелите участъци от кожата ви. За целта смелете в блендер малко лук. Смляният лук сложете в марля и изстискайте сока. Нанесете сока върху засегнатите участъци с помощта на памук и оставете да изсъхне. Можете да добавите и мед към лучения сок за по-добра ефективност.

1530801Thinkstock/Guliver

Куркума.
Куркумата е избелващ агент, който ще ви помогне в борбата с тъмните петна. Можете да я смесите с мед и зехтин или мляко и лимонов сок. Тези два продукта се нанасят върху засегнатите области с масажни движения, изчаква се да попият и се отмиват с топла вода.

Витамини. Витамин Е е мощен антиоксидант, който спомага подобряването на увредените клетки. Можете директно да нанесете върху тъмните петна или да приемате храни, богати на витамина. Това са слънчогледовите семки и олио, лешниците, авокадото, пшеничният зародиш, джинджифилът, бадемите, оризовото олио и други. Витамин C също играе ролята на избелващ агент. Можете да третирате тъмните петна с някакъв прясно изцеден цитрусов сок, чиито плодове са много богати на витамин С.

1530805inm.com

Алое вера.
Растение с много ползи? Алое вера. Една от тях е за избледняване на тъмни петна по кожата. Ако го отглеждате вкъщи, откъснете един стрък, изстискайте вътрешността и нанесете дректно върху засегнатите области.

Папая. Папаята съдържа едноименния й ензим, който ексфолира кожата и спомага за образуването на нови клетки. Ако скоро сте пазарували екзотични плодове и папаята е сред тях, а имате тъмни петънца, не се колебайте да използвате парче от плода и върху кожата. Задръжте за около 20-30 минути и повтаряйте тази процедура 2 пъти на ден за максимално избледняване на тъмните петна.

1530806Thinkstock/Guliver

Още една страхотна магданозена маска против тъмни петна и лунички, можете да намерите тук.

Решете проблема с тъмните петна веднъж завинаги

Трябва да сте наясно, че гореизброените методи ще ви послужат само и единствено за избледняване на тъмните петна. Причината за появата им обаче може да е вследствие на сериозни здравословни проблеми. Затова не се колебайте да потърсите помощта на специалист, ако забележите подобно тъмно оцветяване.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април