Сорбе от манго

Хладен полъх от тропиците
Сорбе от манго

Лятото е един изключително парадоксален сезон. Точно по времето, когато бихме искали да изглеждаме най-добре, сме заобиколени от всевъзможни изкушения под формата на десетки рождени дни (да, през късната есен двойките очевидно скучаят), сватби, коктейли, плажен джънк и най-вече – сладолед!

Познаваме хора, които са готови да се разделят с малкия си пръст срещу доживотен абонамент за сладолед, а си признаваме, че и ние самите сме обмисляли подобна възможност. Но при нас надделява суетата. Поради тази причина не спираме да се озъртаме за по-нискокалорични алтернативи на сладоледа, а някои от тях дори се оказват вкусни. За съжаление, сладолед се приготвя най-добре в машина за сладолед, с каквато не всеки разполага. Затова днес ще споделим с вас една рецепта за сорбе от манго, която изисква единствено минусова камера. И манго, естествено.

Необходими продукти за 4 порции:

  • 2 големи и добре узрели мангота (или "манга", както би казал нашият приятел Мартин)

  • 1/2 чаша вода

  • 1/4 чаша кафява захар

  • 2 супени лъжици сок от лайм

Необходим хардуер:

  • Както вече казахме, камера на хладилник или фризер

  • Кухненски робот, преса за картофено пюре или просто вилица

Начин на приготвяне:

Смесете водата и захарта в малка тенджерка и ги кипнете. Непосредствено след това отстранете от котлона, поразбъркайте и оставете получения сироп да изстине. Междувременно се предполага, че сте успели да обелите и нарежете манготата. Получените парчета поставете заедно със сока от лайм в кухненски робот и направете на пюре. В случай, че не разполагате с подобна машина, просто намачкайте добре с подходящ нискотехнологичен уред. Към полученото пюре добавете изстиналия вече сироп и разбъркайте добре.

Готовата смес следва да бъде поставена в пластмасов съд с плътно затварящ се капак, след което заминава в камерата.

Оттук нататък вашата задача е на всеки 30 минути да проверявате проекто-сорбето, като остъргвате замръзналата смес от стените и разбърквате усърдно съдържанието на съда. Общото време за получаване на задоволителен резултат варира взависимост от камерата, но се заредете с търпение за поне 3-4 часа (или 6-8 разбърквания).

Когато сорбето стегне, разделете на 4 порции и сервирайте в чаши за мелба или други подходящи съдове. Можете да боднете по едно ментово листо отгоре за разкош, но бъдете сигурни, че то ще остане незабелязано. Айс, айс, бейбе!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 14.09.2011 | 11:51
    Хахахахаха :) Манга а?
    Прекрасна рецептичка, за тези септемврийски жеги ;) Ще се пробва!

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май