Влез ми в положението!

Партньорът може буквално да съсипе здравето ви
Влез ми в положението!

Случвало ли ви се е да се обърнете към партньора си за подкрепа и в крайна сметка да се окажете още по-обезсърчени? Правило ли ви е впечатление как вместо да ви успокоят, някои разговори ви напрягат и стресират? Има голяма вероятност, ако това се случва твърде често, настоящата ви връзка да вреди на здравето ви.

Наскоро проведено от Калифорнийския университет изследване демонстрира, че ако партньорът ви не показва привързаност и разбиране по време на "сериозни" разговори, това може да допринесе за повишаването на нивата на кортизол в тялото.

Стресът и любовта често вървят по сходни пътища и връзката между тях все повече привлича научния интерес. Кортизолът е познат още като хормон на стреса, заради ролята му в различни ситуации на опасност или напрежение от всякакъв характер. Въпреки че тази роля има положителен ефект, хронично завишените равнища на хормона могат да имат лоши последствия като намалена костна плътност, влошени мисловни процеси, понижен имунитет, високо кръвно налягане и напълняване, особено в коремната област.

Има хора, които не се чувстват добре в интимни ситуации и като цяло странят от прекалената задружност. Това поведение може да се определи като "избягване на привързаност" и се изразява в показна независимост от връзката, дискомфорт при моменти на емоционална близост, нервност и отчуждаване в трудни за партньора периоди. Никак не звучи като човек, в който бихме се влюбили, но се случва.

Та, връщаме се в Калифорнийския университет, където учените решават да установят каква е зависимостта между двете описани по-горе явления. В изследването участват 29 двойки, които в лабораторни условия трябва да проведат интимен разговор. Всеки участник отговаря на серия от въпроси и предлага за дискусия проблем, по който счита, че има нужда от подкрепата на половинката си. Нивата на кортизол на всички 58 души се измерват веднъж непосредствено преди старта на дискусиите и на няколко пъти след приключването им. Резултатите показват, че участниците, чиито партньори са по-склонни към "избягване на привързаност", са произвели повече кортизол по време на експерименталния разговор. Тези с ангажирани и разбиращи половинки демонстрират значително по-ниски нива на хормона.

Това изследване показва невидимото, но сериозно здравословно влияние, което "стилът" на една връзка може да окаже върху партньорите в нея. Но ние така или иначе си знаем, че нежеланието за подкрепа от страна на близкия човек е в състояние да влоши и без друго нелекото ни положение.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май