Аква аеробика

Поредното полезно и тонизиращо удоволствие
Аква аеробика

Вие сте хора, които обичат движението и спорта, но последните летни горещини тотално са ви изпили силите и не сте особено ентусиазирани да посетите фитнес залата в скоро време... Е, добре, нахлузвайте банските и се подгответе за интензивни упражнения... във вода!

Съчетание между каланетика, аеробика, фитнес, бойни изкуства и плуване, аква аеробиката определено е един забавен, мокър и здравословен начин за стягане и оформяне на тялото. Охлаждащият спорт е подходящ за различни възрасти, а и винаги е съобразен с индивидуалното спортно ниво на всеки.

Какво представлява?

Комбинира ритмични движения, изпълнявани под музикален съпровод във воден басейн с дълбочина от 1.20 до 1.80 метра. А най-хубавото е, че за да я практикувате, изобщо не е необходимо да умеете да плувате.

За кого е подходяща?

Както за хора с висока спортна култура и активни спортисти, така и за начинаещи.

Заради спецификата на водата (поема до 80% от теглото на индивида и олекотява тялото), при този спорт не се натоварват ставите. Ето защо се препоръчва на хора с разширени вени, костни и ставни проблеми, гръбначни изкривявания, слаба мускулатура и наднормено тегло.

От друга страна, движенията, изпълнявани във вода, са благоприятни за следоперативни състояния и за бременни жени.

Предимства

Аква гимнастиката укрепва сърцето, стимулира кръвообращението и подобрява оросяването на всички органи.

Безспорно една от най-големите ползи обаче е релаксиращият елемент. Специализираните упражнения във вода, освен че са страхотна профилактика срещу целулит, помагат да се освободите и от натрупаното напрежение през деня.

Разновидности

- Водна аеробика за бременни

Може да се практикува от началото до края на бременността.

Наблюденията на специалистите са, че бременните жени раждат по-лесно или се възстановяват по-бързо след това, ако са практикували аква аеробика.

- Водна каланетика

Представлява комплекс от стягащи упражнения за извайване на проблемните зони при жените – талия, ханш, бедра. Тук, в по-голяма степен се използва съпротивлението на водата и се залага на повече серии и повторения.

- Аква спининг

Доста интензивен и натоварващ мокър вариант на обикновения спининг. Колелата тук обаче се намират във водата, която оказва допълнително съпротивление при въртене на педалите.

Изобщо, ако обичате да се плацикате и търсите разнообразие в тренировките, не се колебайте да опитате.

Местата у нас, където могат да се практикуват различните водни тренировки, обаче не са много. Във всички случаи те имат стегнат график, а в повечето басейни се изисква и предварително записване.

Все пак аква аеробиката е чудесна за постигане на добър тонус и може да се окаже перфектната физическа активност за вас, така че й дайте шанс. Ще ни благодарите по-късно... ;)

Очаквайте продължение...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април