Броколи

Мисли за всичко
Броколи

Броколите са един от благородниците сред зеленчуците. Заедно със зелето, китайското зеле, къдравото зеле и карфиола, те принадлежат към семейство кръстоцветни. Характерно за представителите на това семейство е наличието на противоракови фитохимикали, известни като изотиоцианати. Те имат свойството да неутрализират ефекта на карциногените и да улесняват изхвърлянето им от тялото. Различни изследвания демонстрират способността им да спират развитието на туморни клетки и да намаляват размера на вече развити такива.

Сред множеството съединения, които допринасят за здравословния ефект на растението, особено внимание заслужават т.нар. индоли. Освен, че имат антиоксидативни и антитоксични свойства, индолите предпазват структурата на ДНК и са в състояние да намалят риска от рак на гърдата. Наличието на индоли в броколите ги прави особено важни за жените. Естрогенът има 3 основни метаболита – два от тях са карциногенни, а третият има защитни свойства. Индолите спомагат за увеличаване на съотношението на "добрия" естрогенен метаболит спрямо "лошите".

Дори и да се абстрахираме от противораковите свойства на броколите, те пак ще останат на челно място в класацията на зеленчуците по хранително съдържание. В 100 гр. броколи се съдържат 3 гр. протеин, 3 гр. фибри, 316 мг. калий, 47 мг. калций, 89 мг. витамин С, както и значителни количества фолиева киселина, бета-каротен, магнезий, фосфор и др. В броколите могат да бъдат открити и суперзвездите на очното здраве лутеин и зеаксантин. Те са част от семейството на каротеноидите и са в състояние да намаляват риска от катаракта и макуларна дегенерация – причина номер едно за загубата на зрение при възрастните.

Ядливи са както главата (цветът), така и стеблото и листата на броколи. Добре е външната груба обвивка на стеблата да бъде отстранявана. Броколите могат да бъдат консумирани сурови или сготвени. Препоръчителна е кратката температурната обработка, за да бъдат запазени в максимална степен хранителните вещества.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април