Броколи

Мисли за всичко
Броколи

Броколите са един от благородниците сред зеленчуците. Заедно със зелето, китайското зеле, къдравото зеле и карфиола, те принадлежат към семейство кръстоцветни. Характерно за представителите на това семейство е наличието на противоракови фитохимикали, известни като изотиоцианати. Те имат свойството да неутрализират ефекта на карциногените и да улесняват изхвърлянето им от тялото. Различни изследвания демонстрират способността им да спират развитието на туморни клетки и да намаляват размера на вече развити такива.

Сред множеството съединения, които допринасят за здравословния ефект на растението, особено внимание заслужават т.нар. индоли. Освен, че имат антиоксидативни и антитоксични свойства, индолите предпазват структурата на ДНК и са в състояние да намалят риска от рак на гърдата. Наличието на индоли в броколите ги прави особено важни за жените. Естрогенът има 3 основни метаболита – два от тях са карциногенни, а третият има защитни свойства. Индолите спомагат за увеличаване на съотношението на "добрия" естрогенен метаболит спрямо "лошите".

Дори и да се абстрахираме от противораковите свойства на броколите, те пак ще останат на челно място в класацията на зеленчуците по хранително съдържание. В 100 гр. броколи се съдържат 3 гр. протеин, 3 гр. фибри, 316 мг. калий, 47 мг. калций, 89 мг. витамин С, както и значителни количества фолиева киселина, бета-каротен, магнезий, фосфор и др. В броколите могат да бъдат открити и суперзвездите на очното здраве лутеин и зеаксантин. Те са част от семейството на каротеноидите и са в състояние да намаляват риска от катаракта и макуларна дегенерация – причина номер едно за загубата на зрение при възрастните.

Ядливи са както главата (цветът), така и стеблото и листата на броколи. Добре е външната груба обвивка на стеблата да бъде отстранявана. Броколите могат да бъдат консумирани сурови или сготвени. Препоръчителна е кратката температурната обработка, за да бъдат запазени в максимална степен хранителните вещества.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Близнаци
22 май – 21 юни