За билките и подправките с любов

Те не само правят манджите ни по-вкусни, но и се грижат за здравето ни
За билките и подправките с любов
inm

Ми, как да не ги обичаш? С тях готвенето се превръща в истинско удоволствие, а (почти) всеки специалитет – в кулинарен шедьовър.

Освен незаменими вкусови качества обаче, подправките и билките са пълни с полезни хранителни съставки, които ги превръщат в добри приятели на здравето ни. 

Хората в редица страни от Близкия Изток, например, открай време използват кориандър за лечение на цяла палитра от болести, между които: хранителни разтройства, главоболие, различни инфекции и много др. Поне това твърди наскоро проведено изследване, публикувано в медицинския журнал Alternative and Complementary Therapies.

Свеж или сушен, кориандърът може да се похвали със силни противоокислителни и антибактериални свойства. Твърди се още, че сладурът "изкарва" токсините от организма. Макар че не вярваме много-много в детоксикиращите му качества, смятаме, че въпросната билка е наистина незаменим помощник на здравето ни.

764083inmА какво да кажем за страхотния магданоз? Само едно: че две супени лъжици от него ни осигуряват дори повече от препоръчителната дневна доза витамин К. Да не говорим, че зеленият юнак отдавна поддържа репутация на афродизиак. Още древните гърци го използвали с цел повишаване на либидото и сексуалното си представяне.

Риганът също е супергерой, да знаете. В супена лъжица свеж риган има толкова антиоксиданти, колкото може да откриете в една цяла ябълка. Оу!

Розмаринът обаче безспорно е нашият фаворит. Вече сме казвали защо го обичаме - тук :)

За десерт остана канелата. Германски учени твърдят, че редовната ѝ консумация може да намали нивата на кръвна захар до 10%. Повече за другите ѝ качества научете в този материал.

Е, толкова за подправките и билките. Вие обичате ли ги? 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април