Кардамонът е древна подправка, която напълно заслужено си е спечелила прозвището "Кралицата на подправките” заради ползите, които носи за здравето и невероятния си аромат. Богата е на антиоксиданти
  и витамини от групата В и С. Съдържа фитохимикала цинеол, който има антисептично свойство. Притежава още калий, калций, фосфор, манган, желязо, цинк, натрий и магнезий.
  
  Кардамонът произлиза от семейство Джинджифилови, счита се за силен афродизиак и е отлично средство за повишаване на потентността. Плодовете му имат триделна форма, а семената обикновено
  са с различно оцветяване като за най-качествен се приема зеленият кардамон. Вкусът и аромата му е специфичен - леко лютив, екзотичен със силно ухание на евкалипт, камфор и дори лимон.
  
  В скандинавските страни е изключително популярен и се свързва с Коледа, тъй като присъства в почти всички традиционни за празника сладки и друг вид печива. В Азия се използва като подправка в
  ястия, за чай и кафе.
  
  Аюрведическата медицина е признала предимствата му в продължение на 5000 години, предписвайки му всякакви заслуги за подобряване на здравословното състояние.
  
  Ето ви списък с ползите:
  
  - подпомага храносмилането
  - детоксикира
  - успокоява мускулните спазми и болки
  - лекува инфекции на пикочните пътища
  - понижава кръвното налягане
  - има антивирусен и антибактериален ефект
  - мощен антиоксидант
  - предотвратява образуването на кръвни съсиреци
  - действа като антидепресант
  - добър диуретик
  - афродизиак и повишава потентността
  - допринася за намаляване на киселинността и нормализира pH в стомаха
  - отлично противогъбично средство
  - подобрява имунитета
  - увеличава апетита
  
  Изследванията за ползите на екзотичната подправка продължават и до днес. Последните открития приписват на семената и противоракови свойства. В публикацията в "Journal of Medicinal Food” се говори,
  че екстракт от черен пипер и кардамон значително подобряват имунната система и активира естествените клетки убийци, които се справят с агресорите в тялото ни. Екстрактът регулира всякакъв вид
  възпалителни процеси и не позволява на раковите клетки да вземат превес в организма ни. Подобно проучване е публикувано и в "Asian Pacific Journal” по превенцията на рака, в което се коментира, че
  комбинацията от канела и кардамон показва мощни свойства за унищожаване на рака чрез противовъзпалителна активност. Публикацията твърди, че сместа причинява смърт на раковите клетки в дебелото
  черво.
  
  Независимо дали вярвате или не на цитираните изследвания и публикации в международната преса е добре да включите екзотичната подправка в менюто си. Тя ще обогати ястията и ще предаде повече наслада
  на сетивата ви. Купувайте шушулки кардамон и при необходимост ги мелете непосредствено преди употреба. По този начин ще запазите полезните свойства и незабравимия аромат. Опитайте да добавяте по
  щипка кардамон към сутрешното си смути,
  чай, овесена каша или сладките, които приготвяте за Коледа. Обещавам ви, че ще се влюбите в този аромат и ще се опитате да го задържите в дома си за цял живот.
  
  
  източник: naturalnews.com ; xn--lkerter-5wa8n.se
- iNews
 - Novinite
 - Econ
 - Jenite
 - Div
 - Sporta
 - FitWell
 - Sportuvai
 - Peika
 - Programata
 - Doctoronline
 - News in English
 
Кардамон
Екзотична подправка с много ползи!
		
		
		
		
		
		
                
                
                
                
                
			
				
				
				
				
                    
                    
                    

Добави коментар