Нестандартни зеленчуци

Шарени и симпатични
Нестандартни зеленчуци
inm

Не знам за вас, но аз страшно обичам менюто ми да е пъстро и разнообразно. Когато виждам повече цветове и форми в чинията си, ми става адски приятно на душата.

В този ред на мисли, искам да ви запозная с три от любимите ми нестандартни зеленчуци. Освен, че безспорно са интересна гледка, същите се смятат за доказани суперхрани и са пълни с важни нутриенти.

Та, ето ги моите безспорни фаворити:

Лилав картоф

Вижте го – толкова е симпатичен! Разрежеш го, а той... лилав. Въпросният сорт започва да се отглежда за първи път в Перу, откъдето се разпространява и на други места по света.

Говори се, че е адски богат на антоцианин – силен антиоксидант, на който всъщност се дължи уникалната окраска на зеленчука. Още за екзотичния картоф обаче може да научите от този материал.

787024inm

Лилав карфиол

О, да! И този герой е изключително красив. Според редица учени, споменатият сорт съдържа най-много антиоксиданти от останалите, а редовната му консумация понижава риска от рак и от други болести. 

787023inm

Йерусалимски артишок

На мен ми прилича на джинджифил, ама е с една идея по-смешен. Предпочитан е сред другите видове артишок заради изключителното високо си съдържание на желязо и калий. Има вкус и аромат на ядки. Просто чудесен!

787012inm

Ами, толкова за моите уникални любимци. Кои са вашите?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май