Орехите

Може би ще ви предпазят от Алцхаймер
Орехите

Скромните ми наблюдения сочат, че хората, които не обичат ядки са малко. Макар често да възприемаме дребните вкусотийки като допълнение към вечерно питие, тяхната истинската стойност се крие в хранителните им свойства.

Американски учени твърдят, че човек може да предотврати появата на болестта на Алцхаймер, ако пие чай, кафе, редовно практикува физически упражнения, прекарва достатъчно време на слънце и най-вече – яде орехи.

Въпросното заболяване се характеризира с прогресивно намаляване на когнитивните функции, като на първо място засяга човешката памет и дейността на мозъка. Болестта не е нито заразна, нито инфекциозна, но постепенно води до сериозно увреждане на здравето.

Тук е моментът да се намесят нашите малки войници – ореховите ядки. Вероятно сте забелязвали, че орехът наподобява формата на човешкия мозък, с лява и дясна полусфера. Дали това обаче е случайност или послание от природата? 

Орехите са много полезни за интелектуалното развитие и при интензивни физически натоварвания. Всяка ядка съчетава висококачествени белтъчини, мазнини (около 60%, от които значителна част са полезните омега-3 мастни киселини), множество витамини (В, С, Е, Р), минерали (калций, магнезий, йод, мед, фосфор, желязо, цинк) и други вещества с антиоксидантно действие.

След продължителни изследвания, американските специалисти са все по-убедени, че орехите помагат за предпазване от деменция. Експеримент, направен върху мишки, показва, че ореховата диета значително подобрява познавателните способности и паметта. Гризачите, на които били давани орехи, запазват мозъчните си функции. При животните, лишавани от този вид ядки, учените наблюдават загуба на паметта, физическия и емоционалния контрол. Смята се, че орехите влияят по подобен начин и на човека. 

Всъщност благоприятният ефект и намаляването на риска от болестта на Алцхаймер идват от съдържащите се в в орехите витамин Е и флавоноиди, които допринасят за неутрализирането на свободните радикали. Последните често се асоциират с възникването на деменция.

Ето ви още една добра причина редовно да похапваме ядки, в частност орехови! За останалите бихте могли да прочетете тук.

Освен храната, предотвратяването на Алцхаймер (и деменцията, като цяло) зависи и от физическата активност. Слънчевите бани пък също понижават риска от възникване на болестта, като в този случай защитата се осигурява от витамин D.

Според нас обаче най-добрият начин за превенция е в умереното съчетаване и балансиране на нещата. Шепа орехи за ум, красота и здраве, спорт, малко слънце и животът е прекрасен :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април