Рукола

Свежа и пикантна
Рукола

Ерука, аругула, рокет или просто рукола, е екзотичен, леко пикантен зеленчук. Факт е, че в последно време той се превърна в символ на изискания вкус.

Може би много пъти сте срещали зелената тревичка в менюто на различни ресторанти, но не сте си давали сметка колко ползи за здравето носи тя. Всъщност, имате си работа с едно непретенциозно растение, дори плевел, разпространено днес почти навсякъде в света.

В кулинарията се използват листата му (за предпочитане по-младите), които са неповторима комбинация от ядков аромат с пикантни нотки и силна свежест на зеленина. В известна степен, руколата наподобява вкуса на зеленчуци като ряпа, зеле и хрян. Старите листа също са ядливи, но са по-жилави и вкусът им е изцяло доминиран от характерната лютивина.

Всичко това прави пикантната омайница перфектна добавка към морската храна или към различните салати, пици, паста и други вкусотии от италианската кухня.

Хранителни качества

Като повечето зелено-листни растения, руколата съдържа похвално малко калории – само 25 за 100 гр продукт. Тоест, тя може да се превърне в добър помощник на хранителния ви режим.

Богата е на витамин С, В2, В5 и В6. В нея има още фолиева киселина, желязо, калций, както и добра доза бета-каротин. Изненадващо и за нас, сладураната може да се похвали със запас от незаменимите омега-3 мастни киселини.

Гастроентеролозите смятат още, че руколата притежава силни терапевтични свойства, включително и че предотвратява образуването на язва и тумори.

Как да я хапваме? 

Най-добре консумирайте руколата прясна, едро накъсана (за да не загубят листата свежестта си), овкусена със зехтин, балсамов оцет и тънки лентички сирене пармезан. Густо! :) Ако пикантността на зеленчука ви идва в повече, използвайте само няколко листенца от него, като подправка към салата от марули или спанак. Задължително опитайте госпожицата и в съчетание с различни средиземноморски продукти. Защото наистина няма да съжалявате.

Недостатъци

Според нас е само един - относително високата й цена. Тя е висока, защото зеленчукът най-често е внос от Холандия или други европейски страни. Плюсът е, че растението може да бъде открито по всяко време на годината в големите вериги магазини за хранителни стоки.

Ако обаче не ви допада идеята за салата, пътуваща през половината континент, алтернативата е да си я отглеждате сами – в градината или на терасата.

За бъдещите фермери: засажда се от април до септември и единственото, от което ще се нуждае растението ви, е много слънчева светлина и редовна поливка. Семената покълват още на четвъртия-петия ден, а още след месец ще се радвате и на първата си реколта. :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април