Храни и напитки от Изтока: Кумис

По следите на тюрко-монголските племена
Храни и напитки от Изтока: Кумис

Монголи, башкири, казахи, калмики, якути, киргизи, (българи?) – са само част от наследниците на тюрко-монголски племена. Всички те консумират кумис с удоволствие, а нашият народ е изоставил традицията на неговото приготвяне, за да се съсредоточи върху производството на един много подобен ферментирал млечен продукт – българското кисело мляко.

Кумисът представлява напитка, приготвяна от ферментирало, непастьоризирано кобилешко мляко. Тъй като млякото от кобила има по-високо съдържание на захари, в сравнение с други млечно-кисели продукти като кефира например, това традиционно питие има по-високо, но все пак слабо (между 0,2 и 4.5%) съдържание на алкохол. В зависимост от закваската и начина на приготвяне, кумисът може да има ободряващо или успокояващо действие. Но защо той е толкова високо ценен от съответните народи?

В сурово състояние кобилешкото мляко действа силно разхлабително и може да доведе до тежки чревни разстройства. При кумисната ферментация (в която участват млечно-киселите бактерии Lactubacillus Bulgaricus и Lactobacillus acidophilus) това му свойство се неутрализира и се отделят ензими. Последните регулират дейността на храносмилателната система и поради тази причина напитката се прилага при лечението на язва на стомаха и дванадесетопръстника. Редица изследвания сочат, че микрофлората на различните видове кисели млека синтезира антимикробни вещества, които потискат болестотворните микроорганизми в чревния тракт.

Освен това, ферментацията значително намалява съдържанието на лактоза в млякото и така лечебният кисел продукт става добър хранителен източник за хора с лактозна непоносимост. Кумисът често се прилага и като средство срещу хранителни натравяния, а неговият силно ободряващ ефект е високо ценен от наследниците на тюрко-монголите.

През XIX в. славата на кумиса като панацея се разраства дотолкова, че в редица райони на Централна Азия и Южна Русия се създават специални курорти, в които се прилага лечение с този вид напитка. Те са посещавани от хора със заболявания като туберколоза, коремен тиф, бронхит и анемия. Счита се, че благотворният климат и обилният прием на кумис на съответните места спомагат за бързото възстановяване на болните.

В съвремието се предлага и кумис от краве мляко, който има своите полезни действия, но е лишен от някои свойства и автентичния вкус на истинското питие. Затова, ако нямате под ръка кобила (за чието издояване се изискват специални умения), можете да предприемете едно незабравимо пътешествия към Централна Азия, където да се докоснете до укрепващото действие и свежестта на този уникален млечно-кисел продукт.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май