Храни срещу настинката

Няколко познайници, които през студените месеци ви съветваме да похапвате редовно
Храни срещу настинката

Сутрин е истинска зима, на обяд става лято, а вечер сезонът почти прилича на есен. Как да не се разболееш при толкова натрапващи се температурни инверсии! Ами, ей така :)

Вкарайте в менюто си тези няколко полезни храни. Те ще допринесат за укрепване на съпротивителните сили на организма ви и ще окажат добра услуга на имунната ви система. Ето ги:

Чесън и лук

Както ви е известно, прославените герои от многоуважавания род Лук (Allium) са изключително богати на витамин C. Не е случайно, че ги наричат естествени антибиотици. Оправдано, те присъстват засилено в домашната аптека – кухнята, на много хора.

Бонус: при консумацията на чесън, се получава алицин – химическо съединение от групата на алкените, за което се смята, че притежава силно антибактериално действие. Твърди се, че той има силата да "залавя" вирусите навреме, като блокира специфични ензими, активиращи възпалителни процеси в тялото.

Така че, без да се колебаете, намерете начин деликатно да интегрирате ароматните симпатяги в менюто си – слагайте ги в салатата си или ги ползвайте в някои видове сосове. Без да прекалявате, разбира се.

Банани

Жълтите сладури съдържат прилична доза витамин B6, за който се знае, че бори инфекциите. Да прибавим още, че слънчевият плод е пълен с други важни хранителни съставки, между коитo калий, магнезий, желязо и фосфор. Съдържа също и триптофан – важна аминокиселина с доказано противоокислително действие. Как да го включите в менюто си? Например, като си спретнете този вкусен десерт.

inm.com

Пълнозърнести храни

Богати са на цинк, който съдейства за поддържане на стабилна имунна система. В тази връзка, през настоящите месеци ви съветваме да заложите на засилена консумация на кафяв ориз, овес и киноа. Освен че ще се погрижат за здравето ви, тези продукти могат да се окажат и добри помощници в хранителния ви режим. Защото са с ниска калоричност и съдържат фибри. 

Е, това бяха шампионите днес! Доверете им се и няма да съжалявате ;)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май