Канелата е суперподправка с многобройни ползи за здравето. Представлява малко дърво, което принадлежи към семейството на Lauraceae. Дървото на канелата се счита, че произлиза от Шри Ланка,
  но сега се отглежда в много тропически страни, включително и Мексико. Канелата се бере, суши и стрива, за да пристигне при крайния потребител във вид на подправка, но може да се употребяват и
  канелените пръчици.
  
  Съществуват четири основни разновидности на канелата: Cinnamomum cassia, Ceylon cinnamomum, Indonesian cinnamomum и Vietnamese cinnamomum (Saigon cinnamomum). Цейлонската канела
  (Ceylon cinnamon) известна още като "истинска канела” се различава съществено от най-разпространената Cinnamomum cassia или известна като китайската канела. Цейлонската 
  канела съдържа минимално количество кумарин, има деликатен сладък аромат, вкус и наситен светлокафяв цвят.
  
  Цейлонската канела се приема за най-качествения вид канела, която носи многобройни 
  ползи при ежедневна употреба. Истинската Цейлонска канела се различава съществено с останалите три вида по редица параметри в състава и лечебните им свойства. Ето така изглежда Цейлонската
  канела:
  
   Thinkstock/Guliver
Thinkstock/Guliver
  
  В останалите три изброени вида канела се съдържа веществото кумарин, което ако се използва извън препоръчаната дневна доза е силно токсично и води до поражения върху черния дроб и вреди на
  бъбреците. Освен това в редица научни статии, на които съм попадала през годините в шведски издания се твърди, че прекомерната употреба на най-разпространените и по-евтини видове канела са дори
  канцерогенни.
  
  Кумаринът си противодейства с медикаменти, разреждащи кръвта. Съдържанието на токсичното вещество е 1 000 пъти по-голямо в китайската канела отколкото в Цейлонската канела. Една чаена
  лъжичка от Касия (Cinnamomum cassia) съдържа около 5.8-12.01 милиграма кумарин, което е над допустимата доза от 6.0 милиграма за човек с тегло около 60 килограма.
  
  Как да различите Цейлонската канела от Касията? 
  
  Цейлонската канела е по-сладка, а китайската по-пикантна. Те се различават също така и по аромат. Канелените пръчици на Цейлонската изглеждат по-груби, но в действителност са по-крехки и дори
  можете да ги дъвчете с лекота. Касията е с дебела и твърда кора.
  
   Thinkstock/Guliver
Thinkstock/Guliver
  
  За да се насладите на ползите, които ще ви изложа в 15 причини е необходимо да проверявате източника и производството на канелата. Имайте предвид, че Цейлонската канела е в пъти по-скъпа от
  всички останали видове и това не е случайно! 
  
  Лечебните способности на канелата се дължат на трите активни компоненти в етеричните масла, намиращи се в кората: синамил ацетат, канелен алдехид и синамил алкохол. Освен това канелата е отличен
  източник на манган, фибри, желязо и калций, които са основните хранителни вещества за нашето тяло.
  
  1. 
  Превенция на 
  рак
В изследване публикувано от изследователи в Министерството на земеделието в САЩ в Мериленд разкрива, че канелата намалява разпространението на левкемия и лимфома на раковите
  клетки.
  
  Според учените канелата инхибира действието на някои ензими, фосфатази, които играят важна роля за улесняване на клетъчното делене.
  
  2. Регулира 
  кръвната захар и действа 
  отслабващо
Проучванията показват, че канелата съдържа някои полифеноли, които могат да помогнат на хората с 
  диабет тип  2 да регулират нивата на кръвната захар. Изследване публикувано в списание Diabetes Care през 2003 година установило, че хората страдащи от диабет тип 2, които приемали
  всекидневно между 3 и 6 грама канела дневно в продължение на 40 дни са отчели намаляване на кръвната захар от 18 до 29%.
  
  3. 
  Намалява холестерола
Калцият и фибрите в канелата действат буквално като четки на организма. Съществуват редица натурални рецепти, с които можете да постигнете изчистването на
  организма от вредния холестерол.
  
  4. Подобрява когнитивната функция
Канелата действа като стимулант, благодарение на аромата, вкуса и съдържанието си. Подобрява паметта и действа позитивно и върху
  зрението.
  
  5. Подобрява кръвообращението
Канелата съдържа кумарин, който в малки дози е изключително полезен. Той е познат като "разредител на кръвта”, която помага в циркулацията на
  кръвта и предотвратява образуването на кръвни съсиреци, които могат да доведат до сърдечни заболявания. Въпреки това, хората с нарушения в кръвосъсирването и приемащи лекарства за разреждане на
  кръвта – не трябва да приемат канела.
  
   Thinkstock/Guliver
Thinkstock/Guliver
  
  6. 
  Ставни болки и възпаления
Благодарение на своите противовъзпалителни свойства, канелата помага при облекчаване на болките и намаляване на възпаленията. Проучване проведено от
  изследователите в Университета в Копенхаген, пациенти, на които им са давали по половин чаена лъжичка канела с 1 супена лъжица мед всяка сутрин преди закуска са имали значително облекчаване на
  ставните болки и то само в рамките на 1 месец.
  
  7. Срещу гъбични инфекции
Канелата има противогъбични и антибактериални свойства, които са изключително ефективни в борбата с подобни инфекции. Помага в унищожаването на
  микроби в жлъчния мехур както и при стафилококови бактериални инфекции.
  
  8. Отлично средство против настинка и възпаления на дихателните пътища
Канелата е отлично средства за общи или тежки състояния на грип или настинка. Приемайте по една супена
  лъжица мед с ¼ чаена лъжичка канела в продължение на 3 дни. По този начин бихте се справили с хронична кашлица, болки в гърлото и при простуда.
  
  9. Подобрява храносмилането
Канелата е ефективно средство за подобряване на храносмилането. Помага премахването на нежеланите газове и подобрява усвояването на храната.
  Алкализира организма като елиминира повишената киселинност, ефективно средство срещу диария и сутрешно гадене.
  
  10. Облекчава менструалните спазми
Канелата е изключително полезна за здравето на жените, тъй като помага за облекчаване на менструалните спазми и дискомфорт.
  
  11. Против зъбобол
Канелата е добро средство и при зъбобол. Направете си паста от мед и канела като нанасяте върху болния зъб докато стигнете до кабинета на зъболекаря.
  
  12. 
  Подобрява имунитета
Сместа от мед и канела е отлично средство и за укрепване на имунната система, премахване на умората.
  
  13. Елиминира лошия дъх
В случай, че сте яли чесън или имате усещането, че устата ви мирише лошо – комбинацията малко мед с канела във вид на гаргара ще премахне неприятния
  дъх.
  
  14. Против главоболие
  Канелата се справя успешно с главоболието както и с високото кръвно налягане.
  
  15. Намалява инфекциите на пикочните канали
Отлично средство срещу цистит, ако редовно ползвате по малко количество канела.
- iNews
- Novinite
- Econ
- Jenite
- Div
- Sporta
- FitWell
- Sportuvai
- Peika
- Programata
- Doctoronline
- News in English
15 здравословни ползи от употребата на канела
Направете разумен избор!
		
		
		
		
		 
                 
                 
                 
                 
                 
			 
				 
				 
				 
				 
                     
                     
                    

Добави коментар